Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti z NAKA zabránili megaobchodu s falošnými eurami za takmer 60 tisíc
Zdielať na

Policajti z NAKA zabránili megaobchodu s falošnými eurami za takmer 60 tisíc

GALANTA/DOLNÉ SALIBY / Jednotka Národnej kriminálnej agentúry zasahovala proti falšovateľom eur. V Galante zadržali muža, ktorý sa snažil predať nastrčenému agentovi 500-eurové bankovky. Policajti pri predaji zakročili.

Policajti predpoludním zadržali v Galante 33-ročného Zsolta. Vo vrecku mal nemalú sumu peňazí. "U páchateľa sme zaistili 31 bankoviek v nominálnej hodnote 500 eur. V predchádzajúcom období to boli ďalšie bankovky, spolu 798," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Predaj policajnému agentovi

Podľa zistení TV JOJ falošný biznis trval viac ako rok. Obvinený muž predával falošné eurobankovky v rôznych nominálnych hodnotách. Za dvadsať až tridsať percent ich hodnoty.

Netušil ale, že ich predával policajného agentovi. Kriminalisti prípad rozpracovali dopodrobna. V Maďarsku, kde falošné eurá tlačili, zadržali ďalších dvoch ľudí. "Kolegovia na maďarskej strana tiež robia procesné úkony s cieľom zistiť čo najviac o výrobe, trase, prípadne nájsť priamo výrobňu," dodal policajný prezident.

Razia v Dolných Salibách

Po razii v Galante sa policajti spolu so zadržaným mužom presunuli do domu uprostred Dolných Salíb, kde urobili domovú prehliadku.

V dedine o ľuďoch, ktorí v tomto dome bývajú nevedia nič. Vraj ho kúpili pred necelým polrokom. Dnes sa v jeho blízkosti pohybovali iba kukláči. V jednej chvíli sa pred vchodovými dverami zjavil detský kočík. "Nedávno sa sem nasťahovali. Nikomu nezdravili. Bol stále doma, nemal nejakú robotu určite," hovorí jeden z obyvateľov dediny.

Ťažko rozoznateľné

Policajti dom prehľadávali niekoľko hodín. Podľa informácií TV JOJ však nie len počas štvrtkovej razie, ale v priebehu celého operatívneho vyšetrovania policajti zadržali množstvo bankoviek, ktoré od originálu len veľmi ťažko rozoznať. Čo potvrdila aj Národná banka. "Označila kvalitu týchto kópií stupňom tri, čo sa dá povedať, že už je slušná kvalita," dodal policajný prezident Tibor Gašpar.

Na Slovensku sa pritom pravidelne zadržiavajú falošné peniaze. Medzi najraritnejšie prípady patrí nález trinástich vriec plných falošných dvojeurových mincí v okolí Žiaru nad Hronom. Aj toto odhalenie sa však zapíše do dejín Slovenskej kriminality. "Celkový počet je približne 60 tisíc eur v nominálnej hodnote. Čo je už slušný úlovok," dodal Gašpar.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy