Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemecká študentka dostala späť zlatú tehličku, u nás by jej ju polícia nevrátila
Zdielať na

Nemecká študentka dostala späť zlatú tehličku, u nás by jej ju polícia nevrátila

MNÍCHOV/BRATISLAVA / Nemecká polícia vrátila tínedžerke zlatú tehličku, ktorú našla na dne jazera. Na Slovensku by jej ju polícia nevrátila ani v prípade, že by sa pôvodný majiteľ nenašiel.

Šestnásťročné dievča sa cez prázdniny potápalo v jazere v malom mestečku v severnom Bavorsku. Približne v dvojmetrovej hĺbke objavilo zlatú tehličku vážiacu pol kilogramu. Dievčina odovzdala nález na policajnom oddelení. Po pol roku jej prišla nezvyčajná správa.

"Zlato jej bude vrátené," informoval hovorca polície.

Hodnota zlatej tehličky sa odhaduje na necelých 17 tisíc eur. V Nemecku je návratnosť nájdeného predmetu nálezcovi možná. K zlatu sa pol roka neprihlásil žiaden majiteľ, a preto si dievča svoj nález od polície môže prevziať. 

Záhadou ale ostáva, ako sa zlato do jazera dostalo. "Táto príhoda je aj pre nás nevysvetliteľná. Jedno je však isté, nejde o nacistické zlato," informoval hovorca polície.

Hrozí väzenie

Ak sa vám ale na Slovensku stane, že nájdete peniaze alebo cenný predmet, mali by ste to odovzdať na polícii. Inak si môžete privodiť trestné stíhanie.

"V prípade, že by vedel, kto je vlastníkom, jednalo by sa o trestný čin krádeže a ak by nevedel, kto je vlastníkom, tak išlo by o trestný čin zatajenia veci," vysvetlil odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Pri krádeži sa trestná sadzba pohybuje v závislosti od spôsobenej škody, čím vyššia tým sa počet rokov za mrežami stupňuje. Za značnú škodu hrozí napríklad 10-ročné väzenie.

V prípade zatajenia veci to v najhoršom prípade môže byť 5-ročný trest.

U nás je postup polície pri odovzdaní nájdeného predmetu približne rovnaký ako v Nemecku. Je tu ale jeden rozdiel.

"Takáto nájdená vec, v prípade, že je odovzdaná do rúk polície, tak polícia v zákonom stanovenej lehote čaká, či sa nájde ešte vlastník a pokiaľ nie, tak prepadne do vlastníctva štátu," hovorí Strémy. "Nie je možné, aby to bolo vrátené nálezcovi," dodáva.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy