Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nové triky šmejdov: Ponúkajú prácu a výhodné zľavy
Zdielať na
Krimi

Nové triky šmejdov: Ponúkajú prácu a výhodné zľavy

BRATISLAVA / Spoločnosť ochrany spotrebiteľov upozorňuje na nové triky podvodníkov. Je ich viac, no najmä tipy podvodov sú v ostatnom čase veľmi populárne. Seniori dostávajú ponuku na prácu súvisiacu s predajom filtrov na čistenie vody.

Druhú fintu používajú podvodníci priamo v priestoroch nákupných centier. "Po zaplatení nákupu nás oslovil hneď za pokladňou jeden mladý sympatický muž, ktorý sa nás opýtal, že či máme nákup nad 20 eur," opisuje situáciu podvedená Anna Balážová.

Dohody s poisťovňou

Anna s manželom boli presvedčení, že ide o zamestnanca nákupného centra. Dal im poukážku ako darček a odviedol o pár metrov ďalej, kde už čakal ďalší muž. Ten ich posadil do kresla s masážnym vankúšom.

"Povedal, že teraz majú akciu, že zdravotná poisťovňa poskytuje zľavu na daný masážny prístroj," dodáva podvedená dôchodkyňa.

Z darčeka obchod

Z darčeka sa tak razom vykľula nákupná akcia. Vzápätí dostali manželia do rúk ďalšiu poukážku, faktúru za nákup vankúša a záručný list. "Ten sme podpísali na tvrdej doske. Nevedeli sme o tom, že podpisujeme zároveň aj nákupnú zmluvu. Až keď som prišla domov som vlastne zistila, že na tej zadnej strane záručného listu je tá kúpna zmluva," hovorí Anna Balážová.

Anna si hneď sadla za počítač a zistila, že poisťovne nič také nepreplácajú. Na druhý deň ráno sa do nákupného centra vrátila, aby vankúš vrátila. Nepochodila. Povedali jej, že peniaze sú preč, vankúš sa vrátiť nedá a zmluvu nie je možné zrušiť.

Dôchodkyni ale pomohli v kancelárii S.O.S. a peniaze sa jej vrátili.

Ponuka práce

Novinkou podvodníkov je aj ponuka práce pre seniorov. Môžu si privyrobiť predajom filtra na čistenie vody. Ide však o klamstvo.

"Podstata spočíva v záujme spotrebiteľa, ale len preto, lebo bola ponuka. ´Poďte k nám, my vám dáme 200 až 300 eur, uzatvoríme s vami pracovnú zmluvu a vy budete možno pre nás niečo konkrítne robiť. A to niečo konkrétne je to, že vy si to doma musíte sami vyskúšať, či to filtračné zariadenie funguje´," opisuje postup podvodníkov senior ombudsman z S.O.S. Poprad Michal Fáber.

Nie pracovná, ale úverová zmluva

Ak seniorov podvodníci nalákajú, zariadenie im namontujú. Dôchodcovia si ale neuvedomujú, že nepodpísali pracovnú, ale úverovú zmluvu. "Z toho, že oni by mali nejakú konkrétnu odmenu zisťujú, že oni budú musieť niekomu niečo zaplatiť," dodáva Fáber.

Podvodníci navyše od seniorov vylákajú ďalšie adresy. "Tí ľudia dávajú kontakt, 50 až 100 kontaktov pre tú obchodnú spoločnosť, svojich známych, príbuzných, telefónne kontakty. Tá spoločnosť prostredníctvom tých kvázi zamestnancov, ktorí chceli získať peniaze, oslovujú ďalších," vysvetľuje Fáber.

Nové triky

Podľa predstaviteľov Spoločnosti ochrany spotrebiteľov majú podvodníci aj ďalšie svoje triky. Vždy sú o krok pred. Pred odborníci ľudí varujú.

"Ľudia si musia naozaj uvedomiť, že nikto im zadarmo nič nedá. Aj keď im sa snaží vysvetliť, že niečo vyhrali alebo že niečo dostanú zadarmo treba si uvedomiť, že to nikdy tak nie je," prízvukuje Petra Vargová Čakovská z kancelárie S.O.S. Poprad.

Na svete sú nové triky šmejdov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy