Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Noví Šmejdi na obzore? Telefonisti uháňajú lekárov
Zdielať na

Noví Šmejdi na obzore? Telefonisti uháňajú lekárov

KOMÁRNO/BRATISLAVA / Lekárom na celom Slovensku vyzváňajú telefóny v čase, keď sa musia venovať pacientom. Na druhom konci linky ich hlas vyzýva, aby potvrdili svoje údaje do registra a v zápätí dostanú faktúru na stovky eur.

"Zazvonil telefón, predstavila sa pani, tu je register lekárov, či súhlasia tie údaje, hovorím, nehnevajte sa, aký register lekárov? Mňa ešte ani jedna takáto firma neoblbla," opisuje lekár Jozef Klucho.

Stačí povedať áno, ako stotožnenie sa s vašimi údajmi a podvodná firma má váš telefonický súhlas, na základe ktorého môže začať veselo fakturovať a vy môžete začať menej veselo platiť.

"Všetko vám povedia. IČO, DIČ, všetko si vytihanu z internetu. Všetko lekár odsúhlasí a oni mu vzápätí pošlú faktúru. Je to 250 eur ročne," dodáva lekár.

250 eur je za stránku nabitú informáciami, ktoré si bežne môžete stiahnuť z ktorejkoľvek inej, bezplatnej stránky. "Zákony sú na tieto firmy prikrátke a oni veľmi dobre vedia a zneužívajú to," tvrdí Klucho.

Telefonické centrum

Konateľku profesionálneho registra sme hľadali na jej adrese uvedenej v obchodnom registri. Márne. Štáb TV JOJ odkázali do kancelárie v obchodno-administratívnej budove na sídlisku v Komárne. Za nenápadnými dverami sa ukrývala doslova telefónna centrála.

Takmer tucet žien v malej miestnosti vybavovalo telefonáty s klientmi. Konateľka tam síce nebola. ale telefonicky sme dohodli stretnutie v bratislavskej kancelárii.

Register za 250 eur

Hoci pôvodne sľúbila stretnutie, nakoniec na otázky odpovedala len e-mailom. "Náš register ponúka klientom komplet služby v rámci ročnej registrácie to znamená názov, kontaktné údaje, ordinačné hodiny, priame prepojenie na webovú stránku, lokalizácia na mape, fotky, logá, videá. 250 eur je ročný poplatok, teda za 12 mesiacov od uzatvorenia zmluvy," píše sa v e-maily.

"Je na zváženie, či to, to čo tieto spoločnosti ponúkajú, má pre lekára tú hodnotu, na ktorú si ju spoločnosť oceňuje," myslí si právnik Peter Kováč.

Právnik tieto praktiky spoločnosti prirovnáva k slávne neslávnym Šmejdom. "Minimálne je to istá neetická praktika," dodáva Kováč.

Ak niekto odmietne zaplatiť za nič, majú svoje páky, samozrejme v medziach zákona. "Začnú hop prenasledovať, vyhrážať sa," dodáva lekár Jozef Klucho. "Každému by som radil zložiť telefón alebo odkázať, že takéto zmluvy po telefóne neuzatváram," dodáva právnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy