Skoro jasno
15°
Bratislava
Šmejdov nezabrzdil ani zákon! Majú nové praktiky
Zdielať na

Šmejdov nezabrzdil ani zákon! Majú nové praktiky

BRATISLAVA / Po minuloročných pretrasoch v médiách sa proti takzvaným šmejdom konečne rozhýbali aj zákonodarcovia. Výsledkom bola zmena legislatívy. Avšak ani to nepomohlo, tu je dôkaz...

Zmena legislatívy

Keďže minulý rok tlak médií proti šmejdom rozhýbal slovenské zákonodarstvo, výsledok na seba nenechal dlho čakať. Došlo k zmene legislatívy. Po novom zákon prikazuje organizátorom predvádzacích akcií nahlásiť ich aspoň 20 dní vopred Slovenskej obchodnej inšpekcii. V opačnom prípade na ne nedostanú povolenia.

Avšak povolenia mnohým "podnikateľom" tohto druhu ani nechýbajú! Akcie si organizujú tak či tak a dokonca našli aj nové spôsoby, ako na ľuďoch zarobiť a okradnúť ich o ich peniaze.

Šmejdi v akcii

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že pochybných akcií je menej, nie je to úplne pravda. "Šmejdi nezmizli, šmejdi sú stále tu," potvrdzuje Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality Ministerstva vnútra SR.

Na predvádzacích akciách je stále viac ľudí okradnutých a podvedených. Už ich nespočítame na prstoch dvoch rúk, pretože číslo stále rastie. Vždy presvedčia predovšetkým starších ľudí vetami ako "nemusíte byť smutní, lebo výrobkov tu bude päť".

A tak kolotoč s okrádaním ľudí stále pokračuje. Šmejdov nepribrzdil, nieto zastavil ani nový zákon. Skôr naopak, okamžite naň zareagovali tým, že si našli iné, nové praktiky a cestičky ako si prísť na svoje.

Stále viac a viac a viac

Stále viac zintenzívňujú predajný nátlak akcii, ktoré sú určené pre väčší počet ľudí, hlavne seniorov. Takisto používajú aj taktiku, že predvedú nejaký výrobok a následne si vyberú niektorého seniora, ktorého presvedčia, že v rámci reklamy daný výrobok dostane zadarmo.

Momentálne skúšajú aj individuálne stretnutia priamo v domácom prostredí. Čo však zmenili predovšetkým je spôsob ich správania. Stavili na svoj vzhľad a presvedčovacie schopnosti, ktorými sa snažia ľudí presvedčiť, že daný produkt vlastne oni sami potrebujú. "Svojim vzhľadom, výzorom, ale aj komunikáciou presviedčajú," potvrdil aj Halcin.

Sú maximálne slušní. Ak si myslíte, že vás nedostanú, pretože si domov nikoho nepúšťate, dajte si pozor, kde nakupujete. "Predávajúci si založil prevádzkovú jednotku, na ktorú mu dal súhlas obecný úrad," potvrdila nové praktiky aj Danuša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

V praxi to znamená, že šmejdi si na jeden konkrétny deň zriadia predajňu, kde nahovoria ľudí na svoj tovar, ktorý je ale podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie v porovnaní s cenníkom často aj trojnásobne predražený!

Nové praktiky

Šmejdi naozaj nezaháľajú a do svojho pofiderného obchodovania či podnikania naozaj vkladajú svojskú originalitu. "Prenajali si reštauráciu a napísali, že reštaurácia je vyhradená iba pre pozvaných," doplnila hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Poslednou a momentálne najrozšírenejšou novou praktikou je návšteva dôchodcu doma. Šmejdi sa predstavia ako susedia. Nechajú sa pozvať v rámci socializácie do bytu a následne neváhajú ani minútu a už prezentujú svoje výrobky. Alebo okrádanie. "Tí páchatelia nebudú chcieť prestať tankovať svoje drahé autá a budú ďalej chcieť klamať svojich dôverčivých susedov," doplňuje Halcin.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy