Skoro jasno
21°
Bratislava
Ministerstvo zvažuje prísnejšie podmienky pre profesionálnych rodičov
Zdielať na
Krimi

Ministerstvo zvažuje prísnejšie podmienky pre profesionálnych rodičov

VEĽKÝ ŠARIŠ / Profesionálny rodič, ktorý podľa obžaloby na smrť utýral 1,5-ročné dieťa, zostáva za mrežami. Dievčatko našli v dome vo Veľkom Šariši privolaní záchranári, vtedy už nedýchalo. Pitva preukázala, že Simona pred smrťou neuveriteľne trpela. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zvažuje sprísniť psychotesty pestúnov.

Simona žila v profesionálnej rodine vo Veľkom Šariši, kde je aj pochovaná. Jej pestún je obžalovaný zo zabitia. Momentálne sedí vo vyšetrovacej väzbe. 

Pitva preukázala, že dievčatko pred smrťou trpelo. Po celom tele malo modriny či natrhnuté črevá. Podľa prokuratúry ju takto dobil profesionálny rodič. Napriek všetkému žiada o prepustenie na slobodu.

"Okresný súd v Prešove ponechal obžalovaného vo väzbe kvôli dôvodnej obave, že by mohol ujsť prípadne pokračovať v páchaní trestnej činnosti," uviedol hovorca súdu Michal Drimák. Profesionálny rodič sa odvolal, jeho podnet preskúma krajský súd.

Sprísnenie podmienok

V pestúnskej starostlivosti na Slovensku je momentálne umiestnených 1 500 detí. Stará sa o ne takmer 750 profesionálnych rodičov.

Na toto povolanie stačí maturita a 60-hodinová príprava. Predtým ako sa človek stane profesionálnym rodičom, musí prejsť psychotestami a ústnym pohovorom.

Prípad z Veľkého Šariša naznačuje, že to nemusí stačiť. "V súčasnosti pracujeme na zmenách pri výberovom konaní hlavne z hľadiska rozšírenia psychodiagnostických testov, ktoré bude musieť adept na profesionálneho rodiča absolvovať," uviedla Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac kontroly

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny chce sprísniť aj kontroly priamo v rodine. Aktuálne sa robia raz mesačne aj to by sa malo zmeniť.

V prípade z Veľkého Šariša vraj nebolo nič čo by malo tragédii nasvedčovať. V šoku sú aj blízki susedia. "Ich deti k nám chodili na návštevu. V zime sme sa sánkovali aj s tými deťmi, čo mali v opatere. Nebol žiadny problém," hovorí sused rodiny.

Pozrite si priloženú reportáž Vlada Jureka:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy