Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Aktér leopoldovskej vzbury je na slobode. Bajgera prepustili
Zdielať na

Aktér leopoldovskej vzbury je na slobode. Bajgera prepustili

RUŽOMBEROK / Slobodu chceli za každú cenu. Aj za cenu piatich ľudských životov. Od úteku väzňov z Leopoldovskej väznice ubehlo už 24 rokov a postupne sa na slobodu dostávajú jeho aktéri. V pondelok brány ružomberskej väznice opustil tretí odsúdený, Dalibor Bajger.

Dalibor Bajger sa dostal do väzenia ako 19-ročný a odsedieť si mal 11 rokov. Premárniť mladosť sa mu za mrežami nechcelo a preto pristúpil na plán úteku.

Ten sa nie náhodou označuje za najkrvavejší. Na doživotie odsúdený Tibor

Polgári po sčítaní väzňov zavolal dozorcu, aby mu otvoril mreže, pretože chce odoslať list. To bol začiatok krviprelievania.

Obliekli si uniformy

"Jeden z nich navrhol, neviem či to bol Polgári, nám to povedal niekto iný, keď budeme utekať jeden policajt sa zabije a všetci ho ako bodnú nožom, aby mal v sebe sedem bodných rán," tvrdí aktér leopoldovskej vzbury Václav Fedák.

TV JOJ

To však odmietli. Dozorcu  Fantiška Svobodu mal dobodať Miloš Uriga. Odsúdení sa potom dostali do väzenskej kancelárie, kde brutálne zbili ďalších dvoch dozorcov a po spútaní si obliekli ich uniformy. Na hlavnej bráne surovo zavraždili ďalších štyroch dozorcov a dvoch zmlátili.

Vlakom späť

Jedného si ešte vzali so sebou ako rukojemníka. Ich útek však netrval dlho, na prvom ukradnutom aute havarovali a ďalším dvom autám došiel benzín. Nastúpili do nesprávneho vlaku a ocitli sa tam, odkiaľ ušli, v Leopoldove. Fedák sa nadýchol slobody ako prvý.

"Je mi to strašne ľúto. Nevedel som, že sa má niekto zabiť. Ale utiecť som chcel," dodáva Fedák.

Doživotie

Po Fedákovi bol v roku 2011 na slobodu prepustený Vladimír Duda, ktorý za vzburu dostal 13 rokov. Najprísnejšie doživotné tresty dostali Tibor Polgári, Miloš Uriga a Ondrej Harvan, ktorý sa však po rozsudku v cele obesil.

Dalibor Bajger príliš zhovorčivý nebol a z väznice odišiel po 22 rokoch v sprievode známych. Jeden z nich prezradil, že idú do Vranova nad Topľou.

O dva roky by sa mal slobody dočkať aj Bartolomej Botoš, odsúdený na 18 rokov.

Pozrite si reportáž redaktoriek Denisy Pirníkovej a Veroniky Daubnerovej. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých čitateľov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy