Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Mikuláš Černák sa opäť postavil pred súd, strážili ho kukláči
Zdielať na

Mikuláš Černák sa opäť postavil pred súd, strážili ho kukláči

BANSKÁ BYSTRICA / Prípad vraždy Imricha Oláha z konca 90. rokov opäť rieši Okresný súd v Banskej Bystrici. Na lavicu obžalovaných eskorta priviezla kedysi obávaného bossa horehronského podsvetia Mikuláša Černáka. ten ale popiera, že by mal s vraždou čokoľvek spoločné.

Súdne pojednávanie sprevádzali mimoriadné bezpečnostné pravidlá. Dvor aj chodby strážili ozbrojení muži s kuklami na hlavách. Ten kto chcel ísť dnu sa nevyhol prehliadke.

Všetky osobné veci dokonca skontroloval aj psovod so špeciálne vycvičeným psom. Až štyria svedkovia, ktorí vypovedali v Černákovom procese sú ťažká zločinci odsúdení na vysoké tresty.

"V záujme zabezpečenia ochrany osôb a majetku bolo pojednávanie na krajskom súde v Banskej Bystrici," uviedla hovorkyňa súdu Nina Spurná.

Mal sa priznať Urigovi

Jedným zo svedkov je aj Miloš Uriga. Doživotie si odpykáva za účasť na vraždení v leopoldovskej väznici. Muž, ktorý sa zúčastnil na vraždách piatich dozorcov, sa na súde pasoval do pozície Černákovho blízkeho priateľa.

V ilavskej väznici mali spolu popíjať alkohol, ktorý im prepašoval referent. Práve Uriga na súde tvrdil, že mu Černák priznal, že Imricha Oláha zaškrtil káblom od počítača. "Súd musí zhodnotiť, či tejto výpovedi uverí alebo neuverí jeho výpovedi v kontexte aj s ďalšími vykonanými dôkazmi," uviedla prokurátorka Viera Sokirková. 

"Sú to svedkovia, ktorí boli odsúdení na doživotie za viaceré vraždy a ja sa jednoducho aj tak staviam k týmto výpovediam," uviedla obhajkyňa Katarína Pastorková.

Vypovedal aj dvorný obhajca

Na súde vypovedal aj Daniel Maukš, kedysi dvorný obhajca horehronských chlapcov, ktorý v súčastnosti sám čelí obžalobe za branie úplatkov. Poprel, že by čosi o Oláhovej vražde vedel a bez slova odišiel zo súdu.

Podľa obžaloby mal banskobystrický mafiánsky boss zlikvidovať Oláha v sídle firmy v centre mesta. Oláh sa totiž údajne chcel Černáka zbaviť. Jeho kostrové pozostatky vykopali policajti v lese za obcou Hrochoť pred ôsmimi rokmi.

Černák, ktorý vinu popiera si pritom odpykáva právoplatný doživotný trest za iné vraždy. "Každý poškodený má právo, aby bola jeho vec objasnená. Majú na to nárok aj príbuzní a okrem toho je to spravodlivé a ukladá nám to zákon," dodala prokurátorka.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy