Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aktér leopoldovskej vzbury Uriga chce obnovenie procesu
Zdielať na

Aktér leopoldovskej vzbury Uriga chce obnovenie procesu

BRATISLAVA / Historicky najkrvavejšia masakra v dejinách slovenského väzenstva je opäť na súde. Jeden z dvoch hlavných aktérov úteku väzňov z leopoldovskej basy z roku 1991 žiada obnovu súdneho procesu. Miloš Uriga, odsúdený na doživotie, má údajne svedka, ktorý po dvadsiatich troch rokoch od masakry môže potvrdiť, že on pri úteku nevraždil.

Pri úteku väzňov mal podľa vtedajšieho rozsudku vraždiť Miloš Uriga len s Tiborom Polgárym. Na krajskom súde chce momentálne dosiahnuť obnovu procesu, o ktorú sa snaží štrnásť rokov.

Uriga chce súdu preukázať, že žiadne z piatich väzenských dozorcov nezavraždil. A že svedka na jeho vraždu zosnovala vtedy polícia s prokuratúrou. "Dúfam, že mi povolia obnovu konania," hovorí Uriga. 

Svedok vypovedať nechce

Miloš Uriga písal súdu listy, v ktorých tvrdí, že jeden z väzňov na úteku potvrdí, že aj dozorcu Františka Slobodu na smrť dobodal Polgári. Jeho druhý svedok vraj videl ako Polgári z dozorcu vytiahol zapichnutý nôž.

To, čo Uriga na súde nečakal je fakt, že jeho svedok napísal súdu, že nič také v Urigov prospech povedať nechce. Tento svedok je tiež aktér krvavého úteku. Svedok uviedol, že platí to, čo vypovedal na procese pred štvrťstoročím, keď za útek z Leopoldova dostal pätnásť rokov basy.

Rozhodne najvyšší súd

"Súdu nebol predložený žiadny nový dôkaz, ktorý by bol spôsobilý na povolenie obnovy konania," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

"Štát zničil dôkazy a ja na základe týchto dôkazov nemôžem urobiť skúšku DNA. Štát zničil nože aj odevy, kde bola naša krv," povedal po pojednávaní Uriga.

Miloš Uriga je podľa právoplatného rozsudku obzvlášť závažný recidivista. To, že pokus dostať sa na slobodu mu na krajskom súde nevyšiel, ešte pre neho nič neznamená. O jeho osude bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy