Skoro jasno
16°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Aktér leopoldovskej vzbury Uriga musí na obnovenie procesu zabudnúť.
Zdielať na
Krimi

Aktér leopoldovskej vzbury Uriga musí na obnovenie procesu zabudnúť.

BRATISLAVA/LEOPOLDOV / Jeden z hlavných aktérov vzbury vo väznici v Leopoldove Miloš Uriga dostal od najvyššieho súdu stopku. Ten definitívne zamietol jeho žiadosť o obnovu procesu vo veci tragédie z roku 1991. Pôvodný verdikt je tak stále právoplatný.

Miloš Uriga, ktorý je odsúdený na doživotie, požiadal o nový proces v júni 2013. Krajský súd to ale v novemmbri zamietol. Uriga hneď proti tomu podal sťažnosť a na ťahu bol najvyšší súd. Jeho nevinu mal potvrdiť Dalibor Bajger. Ten to odmietol.

"Sťažnosť odsúdeného Miloša U. bola zamietnutá 10. decembra 2014," píše sa v stanovisku najvyššieho súdu.

VIAC ČÍTAJTE TU: Aktér leopoldovskej vzbury Uriga chce obnovenie procesu

Tvrdí, že nevraždil

Podľa verdiktu súdu z marca 1994 Uriga zabil jedného z dozorcov nožom. Okrem toho ho uznal vinným aj z útoku na verejného činiteľa, z nedovoleného ozbrojovania, brania rukojemníka a priťažilo mu aj to, že bol obzvlášť závažným recidivistom.

Uriga ale od začiatku tvrdí, že nevraždil. Na nedávnom konaní bratislavského súdu mal dokonca uviesť, že štát zničil všetky dôkazy. Spomienka na obete masakry bola pritom nedávno. Krvavú cestu za slobodou siedmich väzňov neprežili piati dozorcovia. Ich najväčšou smolou bolo to, že v osudný deň, 23. novembra 1991, boli v práci.

VIAC ČÍTAJTE TU: 23 ROKOV PO. Vzbura vo väznici vo Leopoldove vzala život 12 mužom

"Ani tento pomerne dlhý časový úsek nevymazal spomienku na túto tragickú udalosť," uviedol riaditeľ leopoldovskej väznice Vladimír Mužík.

Vo väzení do roku 1989

Skupine utečencov padol za obeť aj spoluväzeň. Viedol ich Tibor Polgári, ktorý zaútočil ako prvý. Tiež dostal doživotie. Uriga pôvodom z Vranova nad Topľou je vo väzení od júla 1989. O podmienečné prepustenie môže požiadať až v januári 2022. "Je mi to strašne ľúto, ale neviem to zmeniť," povedal prepustený účastník masakry Václav Fedák.

Svoj beštiálny plán spustili pred ôsmou večer, plánovali ho ale už od októbra. Teraz sú vo väzení už len štyria aktéri masakra. Ondrej Harvan spáchal samovraždu a Václav Fedák, a Vladimír Duda si už užívajú slobodu. Po nej túžia aj viacerí doživotne odsúdení.

Na slobodu môžu zabudnúť

O podmienečné prepustenie požiadali už traja z nich Róbert Matta, Viliam Hauser a Ľubor Masár. Všetci ale narazili. V prípade Mattu už rozhodol aj trnavský krajský súd, ktorý jeho sťažnosť proti prvostupňovému verdiktu zamietol ako nedôvodnú.

"Nakoľko nebolo možné ustáliť pozitívnu prognózu správania odsúdeného, pretože sú u neho zakotvené sklony k páchaniu asociálnej závažnej trestnej činnosti," uviedol hovorkyňa krajského súdu v Trnave Viktória Pagačová.

Na slobodu môžu zrejme zabudnúť aj Viliam Hauser a Ľubor Masár. Okresný súd v Trnave im ju totiž tiež zamietol. "Nakoľko nie je možné od nich očakávať, že v prípade prepustenia na slobodu povedú riadny život," dodala Pagáčová.

Obaja proti tomu podali sťažnosť a tak bude vo veci konať ešte Krajský súd. Okrem toho už budúci rok a v roku 2017 sa dostanú na slobodu ďalší dvaja aktéri masakra Dalibor Bajger a Bartolomej Botoš. mšu, tv joj..

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy