Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
23 ROKOV PO. Vzbura vo väznici vo Leopoldove vzala život 12 mužom
Zdielať na
Krimi

23 ROKOV PO. Vzbura vo väznici vo Leopoldove vzala život 12 mužom

LEOPOLDOV / V nedeľu uplynulo presne 23 rokov od Leopoldovskej vzbury. Skupina odsúdených počas úteku vraždila jedného dozorcu za druhým.

Krvavú cestu za slobodou siedmich väzňov neprežili piati dozorcovia vo veku od 20 do 50 rokov. Ich najväčšou smolou bolo to, že v osudný deň, 23. novembra 1991, boli v práci. Skupine utečencov ale padol za obeť aj spoluväzeň.

Ukradli uniformy

"Ani tento pomerne dlhý časový úsek nevymazal spomienku na túto tragickú udalosť," tvrdí riaditeľ väznice v Leopoldove Vladimír Mužík. "Ťažko zasiahla nielen ich rodiny, ale aj samotný zbor a všetkých jeho príslušníkov," hovorí minister starostlivosti Tomáš Borec.

Domov sa už nevrátil František Sloboda, dostal 7 rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu si obliekol Polgári. Potom spútali ďalších dvoch dozorcov. Tí to ale prežili, aj oni však prišli o uniformy. Takto maskovaní vnikli do operačného strediska na hlavnej bráne väznice. Tu brutálne zavraždili Igora Jošta, Milana Galbavého, Mariána Zennera a Milana Černého.

Loď do Austrálie

"Súčasným cieľom je, aby bezpečnosť príslušníkov väzenskej a justičnej stráže bola našou bezvýhradnou prioritou," tvrdí Borec. Skupinu väzňov viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil na dozorcu. Svoj beštiálny plán spustili pred 20 hodinou večer, plánovali ho ale už od októbra. Teraz sú vo väzení už len štyria. Harvan spáchal samovraždu a Fedák, a Duda si už užívajú slobodu.

"Je mi to veľmi ľúto, ale neviem to zmeniť," povedal prepustený odsúdený Fedák. Utečenci sa chceli dostať cez Poľsko loďou do Austrálie. Do dvadsiatich hodín ich ale pochytali. Polgári a Miloš Uriga dostali doživotie. A v base sú ešte aj Dalibor Bajger a Bartolomej Botoš. Tí sa dostanú na slobodu už budúci rok a v roku 2017.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy