Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V zozname Interpolu figuruje niekoľko desiatok Slovákov
Zdielať na
Krimi

V zozname Interpolu figuruje niekoľko desiatok Slovákov

BRATISLAVA / V októbri k nám zo zahraničia vydali dvoch hľadaných ľudí. Jeden z nich si už odpykáva dvadsaťročný trest za vraždu. Druhý je podozrivý z poistných podvodov. Medzinárodne hľadaných Slovákov, ktorí figurujú v zoznamoch Interpolu je však ešte stále niekoľko desiatok.

Vo štvrtok do leopoldovskej väznice pribudol Štefan Sinička - člen východoslovenského podsvetia. Pred dvadsaťročným trestom sa ukrýval vo Venezuele na ostrove Margarita.

Slovenskej polícii sa z Venezuely prvýkrát v histórii podarilo eskortovať hľadaného človeka.

Rovnako ako vydanie poistného podvodníka z Kuby. Radovana Š. naše úrady získali začiatkom októbra. U nás ho čaká súd, ktorý ho do väzenia môže poslať až na pätnásť rokov.

Márne pátranie

Na stránke Interpolu figuruje ešte ďalších takmer šesťdesiat hľadaných ľudí zo Slovenska. Väčšina z nich sa pravdepodobne ukrýva v zahraničí a policajti ich márne hľadajú už celé roky.

Najznámejší, najhľadanejší ale vôbec nie ukrývajúci sa je Karol Mello.
To, že žije v Belize, nie je žiadnym tajomstvom. Tamojšie úrady ale na žiadosť o jeho vydanie na Slovensko nereagovali. Kým u nás mu polícia pripisuje účasť na viacerých vraždách, on si užíva horúce slnko Karibiku.

Pred spravodlivosťou uniká aj Robert Lališ prezývaný Kýbel. Istý čas mal šéfovať gangu sýkorovcov. Niektorí ďalší členovia tejto skupiny hovoria, že neznášal konkurenciu, a preto likvidoval všetkých, ktorí sa mu postavili do cesty.

Na úteku je aj Kristián Kádar z Dunajskej Stredy. Ten mal istý čas šéfovať miestnemu podsvetiu. Po tom, ako naňho vyhlásili pátranie, sa údajne ukrýval v Rumunsku, no vraj ho videli aj v mieste bydliska. Hľadajú ho pre podvody a vydieranie.

Aj Szabo?

Martin Bihári, prezývaný tiež Rus, je spájaný so sýkorovcami. So svojimi komplicmi mal terorizovať podnikateľov na západnom Slovensku. Hľadajú ho v súvislosti s viacerými vraždami.

Okrúhlu päťdesiatku oslávil na neznámom mieste aj František Matík. Jeden zo šéfov nebankoviek BMG a Horizont.

Nie je vylúčené, že rady hľadaných čoskoro rozšíri aj Štefan Szabo. Tento týždeň ho najvyšší súd uznal vinným z dvoch vrážd. Do väzenia však zatiaľ stále nenastúpil a doma sa nezdržiava.

Takmer tri stovky

Stovky hľadaných ľudí každý rok prejde aj rukami slovenských policajtov. Buď nejakého Slováka zadrží polícia v zahraničí a vydajú ho k nám, alebo u nás nájdu hľadaných cudzincov. "Ročne sa polícii darí vypátrať a postaviť pred justičné orgány, alebo dodať do výkonu trestu, prípadne vydať do zahraničia, 250 až 280 hľadaných osôb," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy