Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvý prípad vydania Slováka z Venezuely. Sinička skončil v Leopoldove
Zdielať na

Prvý prípad vydania Slováka z Venezuely. Sinička skončil v Leopoldove

BRATISLAVA / Ročne sa polícii darí vypátrať a postaviť pred justičné orgány alebo dodať do výkonu trestu, prípadne vydať do zahraničia 250 až 280 hľadaných osôb. Jedným z nich je aj odsúdený Štefan Sinička (33).

Polícia Siničku hľadala na základe medzinárodného zatykača vydaného špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici. Bol odsúdený na dvadsať rokov odňatia slobody za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny a účastníctvo na vražde, trestu sa ale vyhýbal.

Sinička bol zaradený do celosvetovej operácie Interpolu INFRA AMERICAS, ktorá bola pokračovaním predtým mimoriadne úspešnej operácie INFRARED, zameranej na pátranie po páchateľoch najzávažnejšej trestnej činnosti.

Pátrači z Prezídia Policajného zboru spolu s Národnou ústredňou Interpolu v apríli 2013 lokalizovali Siničku na ostrove La Isla Margarita vo Venezuele a nadviazali s tamojším Interpolom komunikáciu.

Historicky prvý prípad

Takmer o rok to Štefan Sinička z rôznych dôvodov vzdal a sám sa Interpolu prihlásil. Odvtedy prebiehalo komplikované, zdĺhavé extradičné konanie, ktorého výsledkom je vydanie Siničku na Slovensko.

Vo štvrtok popoludní sa však za ním zavreli brány väznice v Leopoldove, kde bol za prísnych bezpečnostných opatrení dopravený z Venezuely.

Ide o historicky prvý prípad, kedy bol Slovák z Venezuely vydaný v rámci extradície a nie vyhostený.

Stodeväť rokov

Sinička patril do gangu takzvaných Adamčovcov. Údajný šéf tejto mafie z Veľkých Kapušian Branislav Adamčo dostal výnimočný trest doživotia za založenei zločineckej skupiny, vraždu a vydieranie. Jeho kumpánov odsúdil špeciálny súd spolu na stodeväť rokov za mrežami.

Sinička dostal dvadsať rokov a trest za krutú vraždu Arpáda Nistora si mal odpykávať už niekoľko rokov. Stíhali ho na slobode. V deň rozsudku na súd neprišiel a odvtedy sa skrýval. 

Polícia SR

Súvisiace články

Najčítanejšie správy