Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Niektoré sýkorky už dolietali. Bihári dostal 21 rokov
Zdielať na

Niektoré sýkorky už dolietali. Bihári dostal 21 rokov

BRATISLAVA / Rozsudok proti členom zločineckej skupiny, ktorú polícia označuje ako sýkorovci, je právoplatný. Najvyšší súd vo štvrtok potvrdil 21-ročný trest pre bossa seneckej vetvy Martina Biháriho, prezývaného Rus. Verdikt si však vypočuli aj ďalší muži.

Šéf seneckej vetvy dostal 21 rokov

Martinovi Bihárimu alias Rusovi, ktorý je považovaný za šéfa seneckej vetvy sýkorovcov, potvrdil Najvyšší súd trest vo výmere 21 rokov. Ešte o rok viac dostala jeho pravá ruka Alexander Botló.

Ďalší obžalovaný Ivica Kostrič vyviazol s trestom osem rokov väzenia. Najvyšší súd im zamietol odvolania voči májovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Iba v prípade Františka Kukka súd zmiernil trest z pôvodných 14 rokov na 13 rokov.

Únos, hrubý nátlak...

Členovia zločineckej skupiny podľa dokazovania súdu nútili podnikateľov, aby im platili za ochranu. Na svedomí majú vydieračský únos, hrubý nátlak, podpálenie auta či dverí posilňovne, ale aj kaderníctva. Niektorí predávali falošné diaľničné známky či nelegálne držali zbrane.

Hlava gangu Bihári sa však väzeniu vyhýba od policajného záťahu proti podsvetiu v roku 2010. Prokurátor pred súdom zdôraznil, že bol o akcii vopred informovaný.

Rus čelí obvineniam zo štyroch vrážd

Muž s prezývkou Rus čelí aj obvineniu zo štyroch vrážd. Podľa advokáta, ktorý ho v tejto kauze pred súdom zastupoval, to malo vplyv na rozhodovanie senátu. "Podľa môjho názoru otázka viny nebola preukázaná v takom rozsahu. To rozhodnutie bolo ovplyvnené ďalšími obvineniami, ktoré bolo voči klientovi vznesené," Biháriho obhajca Ladislav Kuruc.

S odsúdeným ani jeho rodinou vraj nie je v kontakte. Ak by sa ale objavil, prípadne bol na základe zatykača zadržaný, celý proces sa zrejme začne odznova. "Mohol by využiť to oprávnenie ako v prípade Sadikiho, že by požiadal o obnovenie konania," tvrdí Kuruc.

Špecializovaný trestný súd rozhodol v kauze ešte vlani vo februári. Bihárimu pôvodne vymeral 24 rokov za mrežami. Najvyšší súd však pôvodné rozsudky zrušil pre viaceré porušenia zákona.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy