Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozhodnuté! Súd posiela Žitného na dva roky do väzenia
Zdielať na

Rozhodnuté! Súd posiela Žitného na dva roky do väzenia

Odvolací Krajský súd v Bratislave dnes odsúdil exmoderátora Rastislava Žitného na dva roky odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia a odobratie vodičského oprávnenia na päť rokov. Žitný bol súdený za zavinenie smrti päťročného Tomáška Žilavého pri autonehode v júli 2008 za Rohožníkom. Krajský súd tak upravil rozsudok Okresného súdu v Malackách, proti ktorému sa odvolali aj obžalovaný, aj prokuratúra v Malackách.

"Tento trestný čin je nedbanlivostným trestným činom, tu podstatná zložka je nedbanlivostná, či vedomá alebo nevedomá,“ zdôvodnila predsedníčka senátu zníženie pôvodného trestu 2,5 roka. Dodala, že proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.
"Rozhodnutie súdu je právoplatné takže nastúpi na výkon trestu. Akonáhle dostane pán Žitný výzvu alebo avízo, tak nastúpi, a uvidíme, čo ďalej,“ zhodnotil verdikt súdu právny zástupca Rastislava Žitného s tým, že už samotné zníženie trestu odvolacím súdom je určitým spôsobom úspech.

Ponáhľal sa na tanečnú súťaž

Tragická nehoda sa stala pri Rohožníku na Záhorí. Len 5-ročného Tomáška Žilavého tam zrazil exmoderátor vtedy, keď sa vo vysokej rýchlosti rútil na tanečnú súťaž. Nezvládol však zákrutu a narazil do skupinky cyklistov. Chlapček svojim rozsiahlym zraneniam podľahol, vo veľmi vážnom stave bol aj samotný Žitný.

Pre jedných primálo, pre druhých priveľa...

Súd v Malackách mu najprv vymeral 2,5-ročný trest trestným rozkazom, voči čomu sa ale exmoderátor odvolal. Potom ho súd v Malackách na dva a pol roka odsúdil aj v riadnom procese a to hneď dvakrát, naposledy na jeseň minulého roka. Voči rozsudkom sa však vždy odvolala prokuratúra, ktorej sa dva a pol roka zdalo málo, ale odmietala ich aj obhajoba.

Krátko pred nárazom vraj stratil vedomie

Tá tvrdila, že Žitný nehodu spôsobil pod vplyvom silných bolestí chrbtice a krátko pred nárazom na chvíľu stratil vedomie. Súd však toto tvrdenie ani raz neakceptoval. Za hlavnú príčinu určil neprimerane vysokú rýchlosť, ktorá na mieste nehody výrazne prekročila povolených 90 kilometrov za hodinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy