Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Exmoderátor Rasťo Žitný (35) nechce do basy
Zdielať na

Exmoderátor Rasťo Žitný (35) nechce do basy

K nešťastnej tragédii, pri ktorej zomrel len 5-ročný Tomáško Žilavý, došlo pred tri a pol rokmi. No právoplatný rozsudok stále nepadol. Od toho tretieho ubehlo 5 týždňov a padlo ďalšie odvolanie. Podala ho prokuratúra, no aj tak predbehla bývalého moderátora, ktorý tak chcel spraviť tiež.

Podľa obhajcu Rasťa Žitného je však problém nie v tom, že by sa bývalý moderátor vyhýbal trestu, ale že sa nevyhodnotili všetky dôkazy a teda aj tie v prospech jeho klienta. Trvá na zohľadnení Žitného zdravotných problémov v čase nehody.

Môže sa odvolávať donekonečna?

Obhajoba žiada podmienku, prokuratúra tvrdší trest pre vysokú rýchlosť, akou mal Žitný ísť. Odvolávať sa však podľa zákona nedá donekonečna. "Je veľký predpoklad, že krajský súd rozhodne vo veci s definitívnou platnosťou," myslí si expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa nej je tiež minimálny predpoklad, že by sa obžalovaný vyhol výkonu trestu. Až na istú úľavu...

Polovicu trestu mu môžu odpustiť

"Keďže ide o prečin, tak tam je možné podmienečne prepustiť odsúdeného po polovici odpykaného trestu," pripomína Kurilovská. "Rasťo nemá problém, aby si ten trest, ktorý mu bude spravodlivo uložený, odpykal," dodáva jeho obhajca Ladislav Kuruc. Pri takomto treste je možné požiadať o zahladenie odsúdenia už po 5 rokoch.

Konečný rozsudok

No kým krajský súd rozhodne, potrvá to istý čas. Ak by sa ale vec vrátila na prvostupňový súd, zrejme by sa čakalo na ďalší rozsudok a to by kauzu mohlo predĺžiť o ďalší rok...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy