Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keď sa opozícia nezobudí, Matovičov dar využije Pellegrini
Zdielať na

Keď sa opozícia nezobudí, Matovičov dar využije Pellegrini

Keby Igora Matoviča tajne platil Peter Pellegrini, nemohol by konať efektívnejšie. Zohnať v súčasnej situácii podpisy na referendum o predčasných voľbách by bolo prakticky nemožné, keby k tomu vláda nevytvorila priestor i dostatočnú motiváciu. Vzhľadom k tomu, že registračný systém na testovanie skolaboval v prvých minútach, je jasné, že sa pri ňom stretne veľa ľudí, ktorí budú v danom okamihu naklonení akejkoľvek alternatíve vládnutia.

Ľudia budú cestovať v preplnenej hromadnej doprave na svoje pracoviská s oficiálnym potvrdením, že pred týždňom, v okamihu výteru, neboli infekční. To je ako keby ste sa dnes neumyli, pretože máte bumášku, že pred týždňom ste boli čistí.

Nedá sa, samozrejme, povedať, že by druhý národný výter nebol dobrý vôbec na nič iné, ako na zbieranie podpisov. Keby nič iné, premiér opäť zvíťazí nad všetkými svojimi nepriateľmi, od opozície, cez vedcov, odborníkov a občanov, až po koaličných partnerov. Zasa im všetkým ukázal, múdrosráčom! Bude, ako povedal, a to prosto stojí za to.

Dobrou správou je, že takéto správanie nie je nevídané, ba ani zriedkavé, a napokon vždy narazí na hranice možného. Nejedna firma už skrachovala pod vedením tohto typu manažérov. Namiesto toho, aby budovali tím, rozoštvávali medzi sebou vlastných podriadených, milovali každodenné konflikty, ponižovanie vonkajších i vnútorných nepriateľov a predovšetkým vlastný sebaobraz všemocného šéfa, ktorý dokáže nanútiť svoju vôľu každému, nech by ňou už bolo čokoľvek. Sú to parazitické existencie, ktoré zomierajú spolu s hostiteľským organizmom.

Zlou správou je, že hostiteľským organizmom Igora Matoviča je štát, v ktorom žijeme.

Keďže moc predsedu demokraticky volenej vlády nepochádza od Boha a nebola mu daná dedičným právom, neexistuje dôvod, prečo v tejto funkcii tolerovať niekoho, kto nie je spôsobilý na jej výkon. Bolo by prácou parlamentu, ktorému sa vláda priamo zodpovedá, aby ho nahradila. Ani rekonštrukcia vlády nie je vec nevídaná, stačí, ak sa na nej väčšina poslancov dohodne. Táto koalícia má v národnej rade ústavnú väčšinu, len v nej nemá poslancov, ktorí by brali svoj mandát vážne.

Keďže koalícia nekoná, je prácou opozície, aby sa pokúsila zvrátiť udalosti, ktoré smerujú k pohrome. Iniciovať referendum o skrátení volebného obdobia je úplne štandardný nástroj, bez ohľadu na to, aký podiel opozície dnes tvoria gauneri a fašisti.

Čiastočne ešte funguje tupá mantra, že kto nechce Matoviča, ten chce vládu Fica, na politickom trhu však je aj iná ponuka, než mafiáni, nacisti, oportunisti a blázni, iba v ostatných voľbách na ňu nebola dostatočná objednávka. Alternatíva, aspoň hypoteticky, existuje - mimo parlamentu.

Praktický problém pandemických opatrení, ktoré zber podpisov prakticky znemožňujú vyriešil samotný Igor Matovič. Ak bude mať opozícia dosť rozumu a organizačných schopností, aby pred mobilné odberné miesta poslala svojich ľudí v respirátoroch, rukaviciach, s dezinfekciou a petičnými hárkami, stihne vyzbierať podpisy skôr, ako vláda minie aj posledný antigénový test.

Predstava, že po predčasných voľbách tu bude zostavovať vládu Robert Fico, má v sebe asi toľko racionality, ako Matovičov kobercový výter, treba však priznať, že ani prípadná Pellegriniho vláda by nebola riešením. Tak, ako sa cholera nedá liečiť týfusom, nedá sa následne ani cholerou vyliečiť z týfusu. Za Pellegriniho chrbtom stoja obzvlášť nevábne tváre exponentov mafiánskeho štátu. Sami síce vládu zostaviť nedokážu, no oportunistov, odhodlaných prežiť akékoľvek poníženie výmenou za podiel z vládneho koláča, je aj v súčasnej koalícii dostatok. A keď sa dá bojovať proti korupcii s Borisom Kollárom, s Pellegrinim to tiež nebude problém.

Skutočnou pohromou je mimoparlamentná opozícia, ktorá nedokáže Matovičov dar využiť. Bezmála rok po volebnom debakli, zalezená kdesi v nore, si stále líže rany, namiesto toho, aby práve jej ľudia stáli pred odberovými miestami s petičnými hárkami. V podstate si nechala ukradnúť svoju agendu stranami, proti ktorým pôvodne bojovala.

Ak po ceste, ktorú dláždi Matovič, pohodlne dokráčajú k moci mafiáni alebo fašisti, bude za to mimoparlamentná opozícia spoluzodpovedná. Nie preto, čo robila, ale preto, čo neurobila.

Súvisiace články