Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cibulkovú platili za tenis, nie za myslenie
Zdielať na

Cibulkovú platili za tenis, nie za myslenie

Ťažko vyčítať Dominike Cibulkovej, že sa nechala zaočkovať na úkor nejakej sestry či lekára, ktorí môžu prísť pri zachraňovaní cudzích životov o svoje vlastné. Vraj to nevedela, čo je celkom uveriteľné. Kráľovsky ju platili za mlátenie do tenisovej loptičky, nie za myslenie. V rozľahlých a vzdušných priestoroch jej hlavy to prosto môže vyzerať tak, že keď je slávnejšia ako nejaký tuctový doktor, tak je aj dôležitejšia a cennejšia. Ani lekárom predsa nevyčítame, že nevedia hrať tenis. Problémom je, že sa medzi nimi našiel dostatočne tupý jedinec, aby jej vakcínu podal.

Nejde, samozrejme, len o človeka, ktorý do Cibulkovej bodol ihlu a stlačil piest, hoci ohradiť sa mohol aj ten. Niekto ju na ten zoznam zaradil. Pretože to považoval za správne. Ťažko si predstaviť, že sa predtým aspoň neformálne niekoho neopýtal. Ten to však môže formálne poprieť a nejaká kapustná hlava, ktorú rituálne zotnú, je tým pádom pohodlne poruke.

Celá udalosť by azda ani nestála za zmienku, keby išlo naozaj o len exces, ktorý sa so zárukou nebude opakovať. Lenže papalášske privilégiá, ktoré tu boli odjakživa normou, nadužíva súčasná verchuška v takej miere, že aj Vasiľ Biľak by bledol závisťou. Aféra Cibulkovej vakcinácie je len poslušným nasledovaním príkladov, ktoré nám dáva Matovičova vláda zmeny.

Napríklad taký podpredseda vlády Štefan Holý dostal výnimku, že môže cestovať za rodinou, na potvoru akurát do Anglicka, bez akýchkoľvek obmedzení, karantény či testovania. Lebo veď odlúčenie od blízkych môže, veru, vyvolať značný emocionálny stres. Nie je to také zlé, ako keď sa nemôžete rozlúčiť so zomierajúcimi rodičmi v nemocnici, ale prečo by to Holý podstupoval, keď nemusí. Mikas mu dal výnimku a je v zásade úplne jedno, či vopred, alebo až dodatočne. Dôležitejšie je, či Mikas o výnimke informoval aj vírus, aby vedel, že slovutného vicepremiéra sa chytať nemá. Ani iných členov vlády, s ktorými následne príde do styku.

Holý by napokon musel byť svätý, aby si nevypýtal aspoň takúto banálnu úľavu. V pomere k svojmu postaveniu vo vláde aj v hnutí by mal mať nárok na viac. Jeho predseda sa napríklad môže voziť na vládnom aute s bývalými misskami počas zákazu vychádzania a keď sa pri tom vybúra, môžu ho v nemocnici navštevovať dámy v rokoch, aby sa postarali o jeho potreby, o ktoré sa zdravotníci nemôžu, alebo nechcú. Hlavne o čaj a tak.

Nezabudnime ani na Igora Matoviča, ktorý sa teraz nemôže dať očkovať, ale pre dobro krajiny by bol ochotný nechať zaočkovať svoju mamu a manželku, keby sa to ľuďom na Facebooku páčilo. Lebo, ako sme mohli vidieť už počas jeho výletu v Bruseli, premiérove ponožky sú tiež súčasťou kritickej infraštruktúry, ktorá je predmetom nemalého verejného záujmu. A kto by ich pral, keby sa niečo prihodilo ženám jeho života?

Cibulková je prosto len spodok systému padajúcej čokolády. Maličký kúsok papalášskeho benefitu sa nedopatrením prilepil aj na ňu, ale jej povesť to nepochybne prežije. Pretože podobné konanie je u nás predmetom závisti, nie hanby. Nezačnú jej ubúdať sledovatelia na instáčiku, ani reklama na jej profile. Preto to po nej pokojne zopakuje každý, kto dostane príležitosť.

Všetko je, ako má byť. Neexistuje totiž lepšia výchova k volebnej zodpovednosti, než nechať voliča štyri roky žiť s následkami jeho voľby. A tí, čo si našich nových papalášov dobrovoľne vybrali, sú v pyramíde tak hlboko pod Cibulkovou, že na nich padá iba čokoláda, ktorú vrchnosť už raz zjedla.

Súvisiace články