Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak Biden zlyhá, budeme na Trumpa spomínať s nostalgiou
Zdielať na

Ak Biden zlyhá, budeme na Trumpa spomínať s nostalgiou

Zdroj: SITA

Donald Trump na smetisku politických dejín je nepochybne dobrou správou, na oslavy však skutočne niet dôvodu. Tvrdenie, že práve Trump podpálil pol planéty, totiž nie je celkom presné a nie je ani úplne fér. Trump iba s nadšením retardovaného fagana lial kýble oleja do požiarov, ktoré pozakladal jeho príčetný, a ľudsky vcelku aj sympatický predchodca.

Spojené štáty sú superveľmoc, so všetkým zlým aj dobrým, čo k tomu patrí, či sa nám to páči alebo nie. Práve preto tak veľmi zaujímajú americké prezidentské voľby aj ľudí, ktorí v nich voliť nemôžu. Ich výsledok má zásadný vplyv na chod celého sveta.

Bol to Barack Obama, kto sa okamžite po inaugurácii otočil chrbtom k svojim tradičným spojencom a začal robiť ústupky nepriateľom. Keďže diktátori ani náboženskí fanatici s konceptom láskavosti nepracujú, vyhodnotili každý jeho ústretový krok ako jasný prejav slabosti. Politickí gauneri sveta sa okamžite chopili svojich šancí - počnúc štátotvornými snahami islamistických fanatikov, cez ruskú anexiu Krymu, až po vzostup všakovakých lokálnych mikroputinov. V kombinácii s odvážnou a progresívnou, lenže neobratne presadzovanou domácou politikou, vydláždil Trumpovi cestu do Bieleho domu práve Obama.

Kdekto už u nás skúšal porovnať Donalda Trumpa a Igora Matoviča, a nedá sa povedať, že by tým porovnával niečo neporovnateľné. No ak chcete pochopiť rozsah pohromy, skúste si radšej predstaviť, že predsedníčkou slovenskej vlády sa stala Nora Mojsejová. Kremeľ nepodporoval vo voľbách Trumpa preto, lebo v ňom videl potenciálneho spojenca. Videl v ňom labilného a neschopného hlupáka, ktorý bude rozkladať inštitúcie a fatálne oslabí USA. Napriek tomu, že tento plán vyšiel nad očakávania dobre, má Trump stále obrovskú podporu občanov. Voľby síce prehral, no zdrvujúca porážka to teda nebola.

Je veľmi ťažké predstaviť si, že Joe Biden by dokázal poraziť akéhokoľvek iného súpera. Pri Trumpovi, samozrejme, vyzerá ako priepastne menšie zlo, no preberá krajinu v stave, pri ktorom nebude stačiť byť iba menším zlom. Ak chce uspieť, bude musieť opäť zmieriť a zjednotiť extrémne polarizovanú spoločnosť. V praxi to znamená, medzi iným, doviesť veľkú časť verejnosti z paralelnej reality konšpiračných teórií späť, do skutočného sveta. To bude zložité, keďže v alternatívnom vesmíre Trump voľby vyhral a Biden je obyčajný podvodník.

Ďalšou obrovskou výzvou bude uhasenie svetových požiarov, ktoré Obama za osem rokov nechtiac pozakladal a Trump ďalšie štyri roky, len tak, pre zábavu, usilovne rozdúchaval. Pokiaľ Biden nebude schopný vykázať do pôvodných medzí diktátorov s imperiálnymi ambíciami, ako sú Vladimír Putin či Recep Tayyip Erdogan, stanú sa USA regionálnou veľmocou, ktorú na americkom kontinente ani naďalej nebudú môcť brať na ľahkú váhu, no nikde inde už s ňou počítať nebudú.

Práve Rusko a Turecko investujú do svojich armád spôsobom, ktorý by nevyzeral inak, ani keby sa pripravovali na vojnu. Moskva sa dlhodobo snaží o obnovenie mocenskej sféry Sovietskeho zväzu, v Ankare snívajú sen o hraniciach Osmanskej ríše. Na vojnu s NATO by si dnes ešte netrúfli, no bez USA žiadne NATO neexistuje. Ak Biden neukáže trochu hrubej vojenskej sily, na čo bude veľmi ťažko hľadať energiu, zdroje a podporu, starý poriadok sveta definitívne skolabuje.

Stať sa americkým prezidentom by bol prosto pekelný džob aj bez globálnej pandémie a klimatickej zmeny. Oboje bude mať zatiaľ ťažko predvídateľné ekonomické a politické následky. Je vlastne zázrak, že o tú robotu stojí aj niekto príčetnejší, než Donald Trump.

Joe Biden predstavuje iskierku nádeje v hustej snehovej víchrici. Ak zhasne, môže vydláždiť cestu niečomu, pri čom ešte budeme na Trumpa všetci s nostalgiou spomínať.

Súvisiace články