Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kotleba by sa mal poďakovať aj cirkvi, SIS, polícii, prokuratúre a politikom
Zdielať na

Kotleba by sa mal poďakovať aj cirkvi, SIS, polícii, prokuratúre a politikom

Zdroj: ISIFA

Ako sa asi cíti sudca najvyššieho súdu, keď mu Marian Kotleba ďakuje za osobnú statočnosť? Zahanbene? Bezmocne? Alebo hrdo? To zrejme závisí od toho, ako veľmi sa mu fašistické idey hnusia alebo páčia. Nám to môže byť jedno. Argumenty senátu, prečo nemôže rozpustiť Kotlebovu stranu, totiž znejú racionálne a presvedčivo.

Bolo úlohou generálnej prokuratúry predložiť jednoznačné dôkazy, že Kotlebova strana je fašistická. Zlyhala, no ťažko povedať, do akej miery jej to môžeme mať za zlé. Je totiž len poslednou v rade inštitúcií, ktoré Kotlebovej strane vydláždili cestu do parlamentu.

Ak je niekomu Kotleba dlžný poďakovanie, je to predovšetkým katolícka cirkev. Ospravedlňovaním zločinov vojnového štátu a jeho prezidenta, katolíckeho farára Jozefa Tisa, slovenský klérus dlhodobo legitimizuje fašistické idey. Predstavitelia cirkvi navyše bežne šíria nenávisť voči rôznym menšinám a ich materská inštitúcia sa od nich nikdy nedištancuje. Hoci vplyv cirkvi neustále slabne, stále je dostatočný, aby legitimizoval fašistický pohľad na svet.

Ďalšou inštitúciou, ktorej by mal Kotleba poďakovať, je Slovenská informačná služba. Kým polícia má chrániť život, zdravie a majetok občana, úlohou tajnej služby je ochraňovať záujmy štátu a ústavné zriadenie. Keď sa strane, ktorá definuje demokraciu ako nepriateľský systém, podarí dostať až do zákonodarného zboru, musí tajná služba kompletne zlyhať.

Na Kotlebovu vďaku má, samozrejme, nárok aj celý systém spravodlivosti. Aj senát najvyššieho súdu taktne upozornil, že ak sa členovia nejakej strany prejavujú ako fašisti, mohli by za to byť postihovaní aj individuálne. Lenže jediný človek, ktorý je schopný účinne odkrývať aspoň verejné prejavy slovenských nacistov a neoľudákov, je blogujúci dôchodca Ján Benčík. A ani po tom, čo naservíruje polícii a prokuratúre všetky dôkazy, spravidla nedokážu nijako zasiahnuť.

Najviac pomoci však dostáva Kotleba od súčasného politického establišmentu. Parlamentná koalícia aj opozícia má zarážajúco jednotnú agendu: ochraňujú národ pred čiernymi hordami teplých moslimov financovaných Sorosom a Bruselom, ktorí by zjedli naše deti a znásilnili naše ovce. Keď ešte vyčistia krajinu od Rómov, okamžite z nás bude druhé, vyspelejšie a bohatšie Švajčiarsko. Keby nechcel byť predseda každej partaje premiérom, mohli sa už dávno spojiť do jedinej štátostrany s ústavnou väčšinou.

No nech by už akokoľvek agresívne hulákali, Robertovi Ficovi, Andrejovi Dankovi, Richardovi Sulíkovu ani Borisovi Kollárovi nikto neuverí, že by boli naozaj schopní zatvárať alebo vešať moslimov, homosexuálov, Rómov, Židov či slniečkárov. Ani im nik neuverí, že by sa naozaj vzdali demokracie a vyviedli Slovensko z Európskej únie. Na to v nej majú priveľa ekonomických záujmov.

Keď však hovoria kotlebovci o “optimalizácii parazitov”, každý presne vie, čo si má pod tým predstaviť. Kotleba v konečnom dôsledku potrebuje, aby všetci vedeli, čo je zač, inak by zdegeneroval iba na ďalšieho Fica či Sulíka, a kto by ho potom volil? S fašizmom na Slovensku je to podobné ako s korupciou - všetci vieme, len nik nevie dokázať. Hlavne nie tí, ktorých, za to platíme. Zostáva dúfať, že z ich strany je to len úplná neschopnosť, a nie zlý úmysel.