Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Kapitán Danko sa stále nenaučil rátať
Zdielať na

Kapitán Danko sa stále nenaučil rátať

Keď Andrej Danko tvrdí, že si každé slovo dôkladne premyslí, kým ho vysloví, niet dôvodu neveriť mu. Starostlivo zvážil, čo povie, a potom z neho vybublalo niečo iné. Ako vždy. Nevadí, ľud s tým dokáže bez problémov žiť, len kapitán parlamentu to musí mať ťažké. Často potom pôsobí, akoby nebol priveľmi bystrý. Skleslo postáva vedľa vysmiateho Petra Pellegriniho, ktorý hovorí, že to bolo zasa raz iba nedorozumenie. Lebo veď premiér nemôže nahlas povedať, ako hrubo ho kapitán podcenil, keď si myslel, že si uňho dokáže vydupkať viac, ako u Roberta Fica.

Pozorovateľ by mohol nadobudnúť dojem, že u Danka zlyháva prekladač. Starostlivo vyberá múdre slová, precízne sformuluje hlbokú myšlienku, ale jeho rečové orgány vyprodukujú len to, čo počujete. Ak tento proces prebieha obojsmerne, nemôže Danko rozumieť takmer nikomu. Zároveň by sa tým vysvetlilo, prečo si na začiatku politickej kariéry rozumel s Jánom Slotom. Nech je to akokoľvek, na rozdiel od politickej situácie a scény sa Danko nevyvíja.

Vedúci národnej rady naďalej trpí fixnou ideou, že ho ošmekli, hoci dostal podstatne väčší podiel z volebnej koristi, než bol jeho podiel na volebnom víťazstve. Keď sa tak díval, ako sa Smer zmieta v chaose, asi mu prišlo samozrejmé pokúsiť sa to využiť a nanovo nastaviť vzťahy. Ktovie, či mu dokonca nenapadlo, že ak má dnes Ficova strana preferencie na historických minimách a k tomu nulový koaličný potenciál, mohol by taktne naznačiť, že socialisti môžu stratiť viac ako národniari. Tí sú totiž aj pre opozíciu ideálnym hodnotovým i obchodným partnerom.

Buď chcel Danko naozaj hovoriť celkom iné veci, ako sme my všetci počuli, alebo jednoducho nerozumie elementárnym vzťahom a počtom.

Pellegrini je niečo ako Ficov výkonný riaditeľ republiky. Formálne je síce predsedom vlády, ale všetky zásadné rozhodnutia prijíma strana. Oficiálne jej predsedníctvo. Platí to zhruba spolovice. O všetkých dôležitých otázkach diskutujú Fico a Kaliňák s Výbohom a Brhelom. Či skôr Výboh a Fico s Brhelom a Kaliňákom. Ak chce kapitán Danko meniť koaličnú zmluvu, v skutočnosti skúša meniť zmluvu svojich vlastných oligarchov s podnikateľským pozadím Smeru. A lepšiu už nikdy mať nebudú.

Keby Danko vyhodil koalíciu do vzduchu, mohla by SNS skončiť v predčasných voľbách so solídnym výsledkom, to sedí. Ale so zárukou by ich nevyhrala. A potom zbohom prezbrojovanie armády za viac ako miliardu eur. Ak bude premiérom Sulík, ministrom obrany bude celkom určite Galko. O vládu a o štátne zdroje by sa delilo minimálne nejakých päť strán, nie tri. Národniari budú radi, ak im zostane to školstvo a ešte aspoň niečo na kávu, trebárs RTVS.

Akokoľvek sa mu zdal slabý, Danko nemá na to, aby tlačil Pellegriniho. Sú za ním tí najsilnejší hráči, ktorí sú na ihrisku. Síce dostali pár tvrdých úderov a utŕžili nejaké zranenia, no kapitán by nikdy nedokázal pohnúť ani s ich mŕtvolami. No bola by škoda, keby to neskúšal ďalej. Z politiky by sa tým úplne vytratil humor.

Súvisiace články