Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ficove kone pokapú, no pár ľudí pri tom dokopú
Zdielať na

Ficove kone pokapú, no pár ľudí pri tom dokopú

Vláda Petra Pellegriniho by mohla byť na smiech, keby to nebola vláda. Vážne. Tí ľudia smú riadiť štát. Ten, v ktorom žijete. Inštitúciu, ktorá má licenciu na násilie. Môžu vás prinútiť, aby ste urobili, čo od vás budú chcieť. To nie je smiešne, ale desivé. Máme jediné šťastie, že zatiaľ nič riadiť neskúšajú. Keby mali v psychiatrických liečebniach samosprávu, nevyzeralo by to inak. Nechceli by ste tam byť doktorom ani pacientom.

Keby boli do týždňa po vražde Jána Kuciaka odstúpili Robert Fico, Robert Kaliňák aj Tibor Gašpar, dnes mohli pohodlne vládnuť z pozadia a ešte by sme boli akýmsi zvráteným spôsobom aj hrdí, že v krajine sa začína etablovať nejaká politická kultúra. Masové protesty by nikdy ani nezačali. Pellegrini sa mohol pokúsiť aspoň zmierniť politické škody. Smer by bol stále v hre.

Dnes máme vládu, ktorá nemá mandát na nič. Reálnu moc drží v rukách stále Ficova hlava, ktorou hlas podobný Ficovmu zarobil peniaze pre Smer. Drží a nepustí, vykonávať ju však nedokáže. Pretože strana je tak dôkladne skompromitovaná, že dnes ju už aj jej vlastní členovia, aspoň tí príčetní so zmyslom pre realitu, považujú za odpísanú. Ľudia postupne prestávajú bezmyšlienkovite vykonávať príkazy vedenia, pretože prestávajú veriť mýtu o trvalo udržateľnej beztrestnosti. A formulka, „iba som plnil rozkazy“ nepomohla už ani nacistom v Norimbergu.

Stačí si to len napísať na kus papiera a prečítať po sebe nahlas: „Drucker neodvolá Gašpara. Drucker odstúpi. Gašpar neodstúpi. Pellegrini stojí za Gašparom. Ale namieste odvolá Gašpara.“ Nedáva vám to zmysel? To je dobré, znamená to, že ste duševne zdraví.

A teraz zatvorte oči a skúste len tak divoko špekulovať, čo sa dohráva v pozadí Smeru a jeho vlády: „Čo na to všetko hovorí Fico? Vie to niekto? Hovoril s niekým? A artikuloval pri tom čistejšie, ako keď vyslovoval sústrasť pozostalým Pavla Pašku? Alebo to dokonca dávalo aj nejaký zmysel?“

Fico sa rád tváril, že štát je on. Nedá sa vylúčiť, že tomu aj veril. Je možné, že prosto len čaká, kedy si všetci uvedomia, že bez neho to nejde. Samozrejme, pôjde. Azda aj lepšie. Alebo možno trochu horšie. No krajina neskončí. Skončí len vláda neschopná vykonávať moc a nemohúca strana, ktorá ju vygenerovala.

Lebo Fico je Smer. Smer bez Fica, to fakt nepôjde. A Fico je vybavený. Už ho môže okašlať aj nejaký Drucker. To je skutočne na smiech. Fico je na smiech. Je s ním koniec, no agónia chvíľu potrvá. Precedove skapínajúce kone ešte kdekoho dokopú.

Súvisiace články