Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď Fico pustí Vlčáka z reťaze
Zdielať na

Keď Fico pustí Vlčáka z reťaze

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nemal najlepšiu štartovaciu pozíciu. Vytlačil z pozície už zvoleného favorita opozície. Jednoznačne ho všetci považovali nielen za voľbu Roberta Fica, ale vyslovene za jeho človeka. No okrem toho mal Čižnár aj povesť, pre ktorú ho na krajskej prokuratúre volali „Vlčák“. Teraz to začína vyzerať tak, že sa nám celkom vydaril.

Fico naozaj neprekypuje ochotou riešiť škandály svojich ľudí politicky. Trebárs taký Robert Kaliňák by po všetkých podozreniach, ktoré sa naňho nalepili, naozaj nemal byť akurát ministrom vnútra. Bez ohľadu na to, že môže byť aj nevinný. Málokto totiž bude jeho nevine ochotný uveriť, keď ju budú preverovať jeho vlastní ľudia. To je prosto základný civilizačný predpoklad demokracie západného typu, že čím je niekto mocnejší, tým skôr strpí obmedzenie svojich práv, keď je v hre verejný záujem.

Fico ale zakladal svoju stranu, keď to inak ako „vlastnou hlavou“ ani nešlo. Jeho ľudia kašlú na civilizáciu, demokraciu aj Západ. Majú svoju vlastnú agendu. A vlastné hodnoty. Také, ktoré sa dajú presne vyčísliť v eurách. Premiér je zasa pragmatik, pre ktorého je politika umením možného. Je schopný využiť všetky možnosti do absolútnej krajnosti. Otvorená politická vojna s vlastnými ľuďmi, ale fakt nie je možnosťou. Ak chce Fico udržať vládu v pomerne komplikovanej koalícii, nemôže si dovoliť rozbíjať vlastnú stranu.

Kým teda Fico vlastných ľudí a ich podnikateľské pozadie notoricky nerieši, generálny prokurátor má očividne voľnú ruku, aby si robil svoju robotu. A nech by o ňom hovorili čokoľvek, nikto o ňom ešte nikdy nepovedal, že nie je dobrý prokurátor.

Marián Kočner, po zásahu prokuratúry, zrazu čelí obnovenému stíhaniu. Kauzu Čistý deň, po zásahu prokuratúry, znova otvára nielen polícia, ale dokonca aj ministerstvo práce. A to sa urodilo len za dva dni. Prokurátori v posledných mesiacoch stále častejšie zasahujú do káuz, ktoré zdanlivo beznádejne smerovali do stratena. Do volieb by sa mohli dostaviť aj populárne výsledky. Janušek so Štefanovom by sa zrazu mohli prestať cítiť výnimočne.

Trestné právo je však komplikované a prezumpcia neviny je naozaj posvätná. Keby nebola, kohokoľvek z vás by mohli hneď dnes, pod akoukoľvek zámienkou, šupnúť za mreže. Skúste pouvažovať, ako by ste asi dokazovali, že ste niečo neukradli. Alebo, že nie ste pedofili. Obzvlášť, keby ste boli zamknutí v cele. Nie každý prípad musí napokon dopadnúť tak, aby sa to páčilo na ulici. Ani by nemal. Má dopadnúť podľa práva, ktoré začínajú prokuratúry stále citeľnejšie presadzovať.

Nezaškodí pripomenúť, že prokuratúra je monokratický orgán. To znamená, že nadriadený prokurátor môže svojim ľuďom priamo nariadiť, ako musia rozhodnúť. Keby Čižnár nechcel, aby komukoľvek robili problémy, nebolo by v ich moci stíhať ho. Ak teda naozaj platí, že Vlčák je Ficov človek, pustil ho premiér z reťaze.

Súvisiace články