Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico a najužitočnejší idioti Kremľa
Zdielať na

Fico a najužitočnejší idioti Kremľa

Množiace sa hlasy, že by sa Slovensko malo od vývoja v Maďarsku a Poľsku rázne dištancovať, trebárs aj vystúpením z V4, sú síce celkom namieste, no mohli by sa ukázať ako prehnane optimistické. Jediným politikom, ktorému by sa dalo podmienečne veriť, že mu naozaj ide o udržanie sa v Európskej únii, je Robert Fico. A jeho vláda v tomto okamihu jednoznačne kope za opozíciu.

Maďarsko a Poľsko definitívne opustili Európsku úniu, aspoň mentálne a kultúrne. Poliaci ešte len zavádzajú klon kremeľského režimu, Maďari ho už len zdokonaľujú. V oboch krajinách úspešne vyradili základné brzdné mechanizmy, ktoré mali chrániť demokraciu. Poliaci práve likvidujú trojdelenie moci, Maďari už dospeli do vládou financovaných propagandistických kampaní s neonacistickým posolstvom. V okamihu, keď im zatvoria prívod peňazí z Bruselu, úniu opustia. Nič iné ich v nej nedrží.

Nemecko-francúzsky projekt hlbšej integrácie nakoniec aj tak odstráni každého, kto je v únii výhradne zo zištných ekonomických dôvodov a nejaké spoločné európske hodnoty ho nezaujímajú. Hlbšia integrácia znamená federalizáciu a odstraňovanie národného štátu. A to je presne to, čoho sa poľské alebo maďarské politické elity desia. Niežeby ich občania mali nejaké špecifické národné záujmy, ktoré príslušníci iných národov nemajú. V skutočnosti predsa nie je dôležité, čo bude vaše tradičné vianočné jedlo, ale či budete mať jedlo každý deň v roku. Špecifické záujmy majú len príslušníci politických elít.

Viktor Orbán alebo Jaroslaw Kaczynski nemajú na európskej úrovni čo ponúknuť. Keby kandidovali v európskych federálnych voľbách, nedokázali by to dotiahnuť ani na radových poslancov. Ani jeden z nich nemá politickú či ekonomickú víziu, ktorá by ľuďom núkala nejaký konkrétny prínos. Stavajú výhradne na iracionálnych hrozbách a nepriateľoch, ktorí v skutočnosti neexistujú. A čo vydávajú za tradičné hodnoty, sú prekonané idey devätnásteho storočia, ktoré dokázali nanajvýš vyvolať dve svetové vojny.

Keby sa náš severný a južný sused predsa len neodhodlali z EÚ vystúpiť dobrovoľne, aj tak zostanú mimo nej. Jedného dňa z nej prosto vystúpi nová európska federácia s Nemcami, Francúzmi, Talianmi, Španielmi a všetkými, ktorí s nimi budú chcieť a vládať držať krok. My ho zatiaľ bez problémov držíme. Aj keď si doma Fico občas neodpustí populistický bonmot o zlom Bruseli, v skutočnosti veľmi úzkostlivo dbá o to, aby sme si plnili všetky záväzky a povinnosti voči únii.

Keby sa teraz rozhodol vystúpiť z neformálneho zväzku s postkomunistickými vyšehradskými susedmi, bolo by to síce pozitívne gesto smerom k Bruselu, no s nepredvídateľnými vnútropolitickými dôsledkami. Okamžite by sa vyrojili zahraničnopolitickí experti, od Sulíka cez Kollára až po Kotlebu, a všetci by hulákali, ako Fico zradil našich bratov a zapredal nás zlému Bruselu, zhoršil našu vyjednávaciu pozíciu a oslabil našu suverenitu. Ficovi pritom stačí vyčkať a Maďari s Poliakmi z únie vyhnijú. Zostanú za plotom, ktorý si sami postavia.

Väčším problémom bude, ak sa Fico sám vyfauluje z budúcej vlády a stratí kontrolu nad ďalším vývojom. Pretože od Sulíka cez Kollára až po Kotlebu tu už niet jediného politika, ktorý by bol za hlbšiu integráciu, a teda za naše zotrvanie na Západe. V tomto okamihu našu budúcnosť menej ohrozuje formálny spolok s Maďarmi a Poliakmi, ako neriešené prešľapy tejto vlády: Bonaparte, Čistý deň, žatva a ďalšie. Na tomto stráca Fico najviac politických bodov a týmto legitimizuje šialencov a dobrodruhov, ktorí mu už dýchajú na krk.

Najužitočnejšími idiotmi Moskvy na Slovensku sú dnes Kaliňák, Richter, Matečná, Bašternák a Kočner.

Súvisiace články