Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európa alebo národ? Francúzski voliči rozhodnú aj o osude Slovenska
Zdielať na

Európa alebo národ? Francúzski voliči rozhodnú aj o osude Slovenska

Hoci si to v malebnej krajinke pod najmenšími veľhorami sveta uvedomuje len zanedbateľná menšina, francúzske prezidentské voľby sú udalosťou roka. Francúzi v nich rozhodujú o zachovaní Európskej únie, bez ktorej by sa Slovensko opäť stalo bezvýznamnou guberniou Ruskej federácie. Ak o dva týždne zvíťazí Emmanuel Macron, nebude to dôvodom, aby sme si vydýchli. Mali by sme si vysúkať rukávy a poriadne zabrať. Marine Le Pen v druhom kole je signálom, že osud kontinentu visí na vlásku.

Približne pätina voličov hlasovala za krajnú pravicu a teda aj za odchod Francúzska z EÚ, ktorý patrí k jej agende. Macron porazil Le Pen len zhruba o jedno percento, napriek tomu sú šance extrémistky v druhom kole veľmi malé. Francúzski politici a voliči sú už po desaťročia naučení uzatvárať svojich radikálov „sanitárnym kordónom“. Kdekoľvek kandidujú, všetci sa proti nim spoja, naprieč politickým spektrom. Centristický Macron dostal podporu svojho pravicového súpera Fillona skôr, ako bolo ukončené spočítavanie hlasov.

Na Marine Le Pen bude o dva týždne určite veľmi lákavý kurz, ale to bol už aj v prvom, keď boli jej šance na prvé miesto aspoň v zóne možného. Staviť na ňu by nebol hazard, ale vyhadzovanie peňazí. Ak sa v najbližších dvoch týždňoch neudeje niečo dramatické, bude vo Francúzsku vládnuť  Emmanuel Macron. To však neznamená, že dovládne alebo povládne úspešne. Je to nová hviezda – mladý, dravý, ambiciózny a presvedčivý, no zatiaľ celkom nevypočítateľný. Môže aj spektakulárne vybuchnúť. Čo môžeme považovať za isté, je jeho proeurópska orientácia a pripravenosť integrovať Francúzsko hlbšie.

Na volebné prekvapenie to zatiaľ nevyzerá ani v Nemecku. Angela Merkelová opäť posilňuje, no aj keby u vystriedal Martin Schulz, na prístupe krajiny k únii by sa nezmenilo nič. Extrémistická AfD sa zmieta v kŕčoch a rozpadá, takže do budúcnosti môžeme rátať s tým, na čom sa lídri kľúčových štátov EÚ dohodli v Ríme: kto chce, môže sa integrovať viac. Nemci s Francúzmi, Talianmi a Španielmi začnú formovať jadro toho európskeho superštátu, ktorý je nočnou morou lokálnych neonacistov a politických dobrodruhov.

Slovensko nebude mať povinnosť pridať sa k tvrdému jadru. Nebude ju mať nikto. Nemcom a Francúzom, ktorí zakladali úniu preto, aby sa už nikdy nezopakovali zničujúce vojny dvadsiateho storočia, si nechcú okolité štáty podrobiť. Naopak, radi by sa zbavili tých, ktorí na myšlienku spoločnej Európy nedozreli a lokálne záujmy považujú za dôležitejšie, ako prosperitu a stabilitu silného celku. Neexistuje síce spôsob, ako ich vyhodiť z EÚ, no budúci superštát z nej môže kedykoľvek vystúpiť.

Francúzske voľby sú preto také dôležité, lebo bez jednej zo svojich dvoch zakladajúcich krajín by sa únia beznádejne rozsypala na národné štáty. Ak Francúzi o dva týždne definitívne zvolia Macrona, dajú mu mandát na federalizáciu Európy. A potom sa budeme musieť rozhodnúť aj my – chceme pokračovať s Francúzmi a Nemcami, alebo sa vrátiť k Rusom?

Súvisiace články