Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Theresa May potrebuje voľby skôr, ako ju brexit vygumuje z politickej mapy
Zdielať na

Theresa May potrebuje voľby skôr, ako ju brexit vygumuje z politickej mapy

Theresa May tvrdí že chce predčasné voľby, aby získala silnejší mandát na rokovania o brexite. Čomu by sa azda aj dalo uveriť, keby oň bola žiadala predtým, ako ohlásila tvrdý odchod z únie a aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy. Takto je jasné, že len plynule nadviazala na svojho predchodcu Davida Camerona: doviedla krajinu na okraj priepasti, ale nemá záujem do nej skákať s ostatnými.

Theresa Mayová doposiaľ prezentovala ramená, ktorých šírka mohla smelo súperiť s jej kolegami ako Vladimír Putin, Donald Trump či Recep Tayyip Erdogan. Poddaným jej veličenstva vysvetlila, že kontinentálna Európa ťahala ostrovné kráľovstvo nadol, bránila mu v rozvoji a jeho osudom predurčenej veľkosti. Hovorila, čo sa im dobre počúvalo. Opisovala im slávu koloniálneho impéria, akoby to bola ich budúcnosť. A teraz ju dobehla realita.

Meno Ivan Rogers si u nás pamätá málokto. Bol to veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Európskej únii. Zároveň jediný Brit, ktorý mal dostatočné vedomosti a schopnosti, aby dokázal s úniou dohodnúť aspoň zlomok premiérkiných predstáv. Theresa May ho kopla do gatí, keď jej vysvetlil, že rokovania o brexite by pokojne mohli trvať aj desaťročie. Vyhnali ho ako nepriateľa národa, ktorý kope za Brusel.

Faktom je, že Rogers značne preháňal.  Dohodu, akú sľubovala Britom ich vláda, by nebolo možné dosiahnuť ani po storočí rokovaní. Británia by Európu musela dobyť vojensky a trvalo ju okupovať. Predstava, že Britom zostane neobmedzený prístup ku kontinentu, kým jeho obyvatelia budú mať vstup na ostrovy zakázaný, je typickou predstavou ríše o správe dobytých území. A na toto nemalo Spojené kráľovstvo silu ani v čase, keď skutočne bolo veľmocou.

Teraz, keď britskí vyjednávači museli začať reálne vyjednávať, musí byť už dokonca aj Therese May jasné, aká je jej vyjednávacia pozícia: únii ide o veľa, Británii o všetko. Únia si môže dovoliť čakať aj desaťročie, Británia nie. A Theresa May už vôbec.

Prieskumy hovoria, že dnes by ešte premiérkina strana dokázala vyhrať voľby. Jej šance ale budú klesať po každej jednej správe o výsledkoch výstupových rokovaní. Do termínu riadnych volieb by ju tento proces vygumoval z politickej mapy.

Predčasnými voľbami môže Theresa May len získať. Je to síce rovnako zbabelé, ako svojho času Cameronova rezignácia, no je to prvý krok Theresy May, ktorý nie je jednoznačne a bezvýhradne hlúpy. Buď ich dokáže vyhrať a urobiť voliča spoluzodpovedným za všetky pohromy, ktoré krajinu čakajú, alebo odíde na smetisko politických dejín ako marginálna postavička, na ktorú všetci milosrdne rýchlo zabudnú. Spojené kráľovstvo stále menšej Británie a Severného Írska je beztak v háji, tak prečo si nezachrániť aspoň vlastnú kožu?