Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najlepší Kotleba je Kotleba
Zdielať na

Najlepší Kotleba je Kotleba

Aký môže mať kontakt s realitou človek, ktorého prekvapí, keď kotlebovci vykrikujú v parlamente fašistickú propagandu? To, že sa doň nechali zvoliť v riadnych demokratických voľbách, predsa neznamená, že majú demokratickú agendu. No nemajú, nemali ani mať nebudú. Systém - čiže liberálnu demokraciu – považujú za nepriateľa a ich cieľom je jeho zvrhnutie. Sú to fašisti. Robia si svoju politickú prácu. Zarážajúce je nanajvýš to, že politickú prácu fašistov za nich robia aj ostatní.

Poslanci sa svojho času vzdali vlastnej imunity, čo bol z ich strany azda jediný ušľachtilý počin. Ponechali si však imunitu na výroky v pléne. Je to totiž jediná cesta, ktorá nevedie k diktatúre väčšiny a k totalite. Nech by už zákonodarca v pléne táral čokoľvek, nemožno ho za to trestať. Je to medzi ním a jeho voličom. Pokiaľ rokovací poriadok umožňuje, aby poslancov za ich výroky, ktoré sú plne v súlade s ich politickými cieľmi a programom, trestal priamo parlament, tak rokovací poriadok je stupídny.

Keď je legitímnou strana, za ktorú poslanec kandidoval, musí byť legitímna aj jej agenda. A kotlebovci nevykrikovali nič, čo by nemali vo svojom programe a nehulákali odjakživa. Ak sedia v parlamente fašisti, zákonodarný zbor zlyhal dávno predtým, ako vôbec kandidovali.

Je však spravodlivé zdôrazniť, že mlieko nerozliali v tomto volebnom období. Zákonodarný zbor tejto krajiny po celú jej existenciu nenašiel odvahu ani na to, aby na zoznam zakázaných symbolov pridal aj tvár právoplatne odsúdeného a obeseného vojnového zločinca Jozefa Tisa, ktorý bol zodpovedný za vraždu 70 tisícov svojich vlastných občanov. Nikdy nemal ambíciu sa s minulosťou vyrovnať.

Pre tú hŕstku poslancov, ktorí sa tak skoro ráno obťažovali do práce, azda aj mohlo byť skľučujúcim zážitkom, že museli už pred obedom počúvať primitívne násilníčke reči. No ak dáme emócie nabok, ich vecný obsah sa nijako nelíšil od kultúrnejšie balených prejavov politickej konkurencie. A práve preto sa zrejme ani z tej hŕstky nikto nepostavil a sprostý prúd pivného múdra nezastavil.

Lebo veď len spolu pošpekulujme: ktože by sa už mohol postaviť a vysvetliť, že moslimovia nie sú zvieratá? Tí poslanci, ktorí len deň predtým obhajovali zákon znemožňujúci registráciu islamu? So zdôvodnením, že sme jedinou krajinou únie, v ktorej nie je ani jediná mešita a môžeme byť na to hrdí? Ľudia zo Smeru? Po Ficových protimoslimských výrokoch? Alebo Sulíkovi ľudia? Veď podľa neho je len jeden islam, ktorý je násilnícky a s našou kultúrou absolútne nezlučiteľný.

Slovenské politické strany reprezentujú len rôzne odtiene hnedej. Všetky síce pôjdu proti Kotlebovi, ale žiadna nepôjde proti jeho agende. Žiaden zo súčasných politických lídrov si dnes nelajzne zastať sa moslimov či Rómov. Všetci si už dali urobiť prieskum a každý z nich už vie, že nenávisť je trendy. Tak mohutne a dynamicky trendy, že ak sa niečo zázračne nezmení, bude rozhodovať o víťazovi volieb.

Tragikomické je, že nech by sa už Sulík s Ficom akokoľvek snažili, ani jeden z nich nebude lepším Kotlebom, ako Kotleba. Najlepší Kotleba je Kotleba. Oni mu len dláždia cestu.

 

Súvisiace články