Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanec Mazurek sa neospravedlnil, Danka označil za priaznivca islamu
Zdielať na

Poslanec Mazurek sa neospravedlnil, Danka označil za priaznivca islamu

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za ľudovú stranu Naše Slovensko Milan Mazurek a Stanislav Mizík sa za svoje výroky v pléne neospravedlnili. Predseda parlamentu Andrej Danko podal na nich ešte minulý rok podnet na Mandátový a imunitný výbor. Nepáčili sa mu výroky poslancov ĽSNS, ktorí v rokovacej sále parlamentu hovorili o tom, že v Izraeli vládne apartheid. Ani jeden z nich sa neospravedlnil, Mazurek kričal na celú rokovaciu sálu.

V parlamente ráno sedela len hŕstka poslancov, no to väčšie divadlo sa pred nimi odohralo. Pred plénum sa ako prvý postavil kotlebovec Milan Mazurek. Namiesto ospravedlnenia, kričal na celé plénum. 

"Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, kapitán, doktor Andrej Danko týmto sa vám chcem, ako radikálnemu zástancovi islamu a ortodoxnému zástancovi sionizmu v jednej osobe ospravedlniť za to, že som v tomto pléne povedal o islame a o Izraeli čistú pravdu," začal Milan Mazurek. 

"Ja Vám ďakujem za to, že sa môžem ospravedlniť, lebo v akomkoľvek islamskom štáte by za toto zrejme odťali hlavu,“ povedal. "ĽSNS na rozdiel od SNS nikdy nezanevrie na hodnoty národné a hodnoty kresťanské. Sme jedinou stranou, ktorá môže Slovensko zachrániť,“ vyhlásil.

Mazurek slovne napadol Danka za to, že sa cíti byť urazený, keď niekto kritizuje islám. "Vy sa cítite urazený pri kritike islamu. Toho islamu, ktorý je v súčasnosti silou, ktorá pôsobí na celý kontinent Európy absolútne deštruktívne," dodal Mazurek. 

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) reagoval na jeho vystúpenie s tým, že zneužil priestor na ospravedlnenie na obhajobu toho, za čo sa mal ospravedlniť.

Stanislav Mizík miesto ospravedlnenia citoval úryvky z Koránu. Dodal, že ak sa jeho výroky Danka dotkli, tak sa hlboko ospravedlňuje. Samotné výroky však neoľutoval, stojí si za nimi. Poslankyňa Erika Jurínová (OĽaNO) vyjadrila ľútosť nad tým, čo si v pléne vypočula. "Vyťahovať úryvky bez akýchkoľvek súvislosti, sa mi zdá zneužívajúce. Je mi ľúto, keď sa tu oháňate kresťanstvom,“ povedala.

Raši: Urobili ste si politickú propagandu

Predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši po vystúpeniach poslancov povedal, že mali možnosť urobiť slušnú vec a ospravedlniť sa mnohým ľuďom, ktorých sa výroky dotkli. "Bohužiaľ, možnosť ste využili len na to, aby ste si urobili politickú propagandu,“ povedal s tým, že prejav Mazureka bol hlasný a podľa Rašiho dával silou hlasu najavo nesúhlas so všetkým, čo sa tu deje. Podľa neho poslanci ukázali, že využívajú každú príležitosť na šírenie extrémizmu. Poslanec Igor Matovič je z dnešného dňa schôdze riadne ospravedlnený, preto sa za svoje výroky doposiaľ neospravedlnil.

Mandátový a imunitný výbor NR SR v decembri rozhodol, že poslanci Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Milan Mazurek a Stanislav Mizík (obaja ĽSNS) sa musia ospravedlniť v pléne parlamentu za výroky, ktoré povedali v počas októbrovej schôdze. "Výbor sa vo všetkých troch podnetoch uzniesol, že im odporučí, aby sa za výroky prednesené na 10. schôdzi Národnej rady SR ospravedlnili v pléne Národnej rady Slovenskej republiky,“ povedal v decembri predseda výboru za Smer-SD Richard Raši.

"Ak tak neurobia, podľa zákona o rokovacom poriadku bude ešte raz zasadať výbor a môže rozhodnúť o udelení pokuty až do výšky tisíc eur,“ informoval s tým, že na výbore sa odmietli ospravedlniť.

Vysmievanie židovského národa

Podnet na poslancov podal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), podľa ktorého sa poslanci výrokmi vysmievajú zo židovského národa. Matovič počas rozpravy o rokovacom poriadku prirovnal Židov v koncentračnom tábore k poslancom NR SR, za čo sa však vzápätí ospravedlnil. Matovič sa vyjadril, že priamo v čase vyslovenia problémového výroku sa v pléne ospravedlnil a dodal, že si za slovami stojí.

"Prisahal som na ústavu, ktorá hovorí, že máme slobodu vyjadrovania a ústava stojí nad rokovacím poriadkom,“ povedal v decembri. Matovič v októbri v rozprave povedal: "Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku bude rozhodcom... Je to presne taká istá zvrátenosť. My, ako opoziční poslanci alebo ako opozícia, ťaháme v tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy