Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Účty ministerstva zahraničných vecí napadli hackeri
Zdielať na

Účty ministerstva zahraničných vecí napadli hackeri

PRAHA / E-mailové účty ministerstva zahraničia Českej republiky napadli hackeri, jeden z útokov bol aj úspešný. Podľa expertov ich musel spáchať iný štát, povedal dnes novinárom minister Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Ministerstvo sledovalo aktivitu počítačových pirátov vo svojom systéme od začiatku januára. Zaorálek zdôraznil, že neprenikli do internej siete úradu, v ktorej by mohli nájsť tajné informácie. Hackeri sa dostali do desiatok e-mailových schránok zamestnancov ministerstva vrátane námestníkov a ministra. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil informácie o hackerskom útoku za závažné.

Vyšetrením ďalších podrobností a zistením totožnosti pirátov bola poverená skupina expertov pod vedením Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). "Naši najlepší odborníci mi povedali, že charakter toho útoku je taký, že bol veľmi sofistikovaný, že musel byť vykonávaný nejakým zahraničným štátom zvonku," uviedol minister. "Pripomínal útok, ktorý bol vykonaný na internetový systém Demokratickej strany v USA," dodal Zaorálek. Z tohto útoku americké tajné služby obvinili Rusko.

V súčasnej dobe je podľa Zaorálka systém ministerstva opäť bezpečný. Hackeri z e-mailových schránok stiahli obrovský objem dát, avšak k tajným informáciám z vnútorného komunikačného systému sa podľa ministra nedostali. "V tejto chvíli nie sú aktívne žiadne útoky, nedošlo ku kompromitovaniu utajených skutočností," uistil minister. Aké riziko z úniku dát vyplýva, bude posudzovať pracovná skupina ministerstva.

"Pre nás bude dôležité nielen vypočuť si výsledky vyšetrovania, ale bol by som rád, aby NBÚ z toho urobil rýchlu reflexiu, poučenie a aby boli eventuálne formulované konkrétne odporúčania voči ostatným úradom štátnej správy, ak budú potrebné," povedal novinárom Sobotka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy