Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Erik Tomáš, poradca na nezaplatenie
Zdielať na

Erik Tomáš, poradca na nezaplatenie

Zdroj: SITA

Bolo vcelku jasné, prečo sa Erik Tomáš vrátil k premiérovi ako poradca pre mediálne záležitosti. Začali vybuchovať kauzy a Marek Maďarič, hoci je ako mediálny stratég o celé triedy lepší, špinavú robotu robiť nebude. Tomáš bol logickou voľbou, v minulosti sa už neraz osvedčil a s jeho lojalitou k Ficovi by mohol súperiť len slabúčko hryzkajúci Larry.

Ďalej ale akékoľvek paralely s premiérovým psom končia. Fico by musel mať medveďa, aby sme s ním mohli porovnávať Tomášove služby. Zaplietol úrad vlády do kauzy Čistého dňa a do jej vyhasínajúcich uhlíkov tak prilial za kýbel leteckého benzínu.

Premiérov poradca pre médiá najprv priznal, verejne, že ho kontaktovali Tománekovci a on im radil, ako komunikovať s médiami. Že sa s nimi stretol ako poslanec sociálneho výboru, na úrade vlády ich prijímal, lebo bol náhodou práve tam. Zároveň priznáva, že ho Tománekovci, zhodou okolností, kontaktovali cez niekoho z úradu vlády. A to je už minimálne o jednu náhodu viac, ako by sa dalo bez väčšej námahy uveriť.

V kauze Čistý deň pritom nejde tak celkom o súlož so štrnástkou, ale skôr o to, ako ju štát neriešil. Sexuálni predátori si prednostne vyberajú slabé obete. Deti z rómskych osád, deti z veľmi slabých sociálnych pomerov, mentálne zaostalé deti, duševne choré deti, maloletých delikventov alebo feťákov. Také, ktorým neuveríte.

Začiatkom minulého desaťročia súd v Trebišove oslobodil muža, ktorý pravidelne súložil s trinásťročnými deťmi z miestnej rómskej osady. Dievčatá na pojednávaní neboli schopné povedať ani svoj dátum narodenia. Súd usúdil, že ani páchateľ nemohol vedieť, aké sú staré, keď v tom samé nemajú jasno.

Odvtedy sa veľa nezmenilo.

Nejde tu o žiadnu temnú konšpiráciu. Prosto sú tí špinaví feťáci každému ukradnutí. A keď sa to už prevalí, inštitúcie nebudú chrániť obete, ale svojich ľudí. Preto Erik Tomáš radil Tománekovcom, ako sa najlepšie brániť. Aj keď ich nepochybne nikdy predtým nevidel, sú to jeho ľudia, alebo aspoň ľudia jeho ľudí.

Bol by to len banálny prípad chrapúnstva, z ktorého by človeka nenapínalo na vracanie viac, ako už tisíckrát pri Ficovi, Paškovi, Kaliňákovi a ďalších. Čím sa Tomášovi podarilo zlomiť slovenský rekord, bol spôsob jeho mediálnej obrany.

Verejne, v priamom prenose, prečítal list, ktorý sa začína slovami jeho autorky, že si neželá jeho zverejnenie. Tomáš tvrdí, že mal jej súhlas, aktuálny a čerstvý, hoci je dôsledne izolovaná, aj preto, aby ju mediálnych následkov škandálu ušetrili. Ťažko povedať, koľko moci musíte zneužiť, aby vám ľudia, ktorí ju majú chrániť, pomohli zmeniť jej názor.

Integrálnou súčasťou onoho listu je navyše aj písomné vyjadrenie zákonného zástupcu jeho autorky. Explicitne v ňom zakazuje zverejniť akúkoľvek jeho časť.

Erik Tomáš ho prečítal do kamier.

Keby to aspoň bolo na niečo dobré. Teda aspoň pre Erika Tomáša dobré, keď už nie pre Fica. Ale aj keby JOJ súhlas na zverejnenie listu mala a napriek tomu ho zamlčala, ako by to zmenilo fakt, že premiérov poradca osobne radil Tománekovcom?

Povznesme sa nad morálku i etiku, vystúpajme do výšin, v ktorých nad zákonom i mravom tróni vládca a pozrime sa na vec pragmaticky, z Ficovho pohľadu. Najotravnejší ľudia opozície sa práve sami vyradili z boja. Konečne mohol byť chvíľku pokoj. A v tom jeho poradca pre médiá oživil polomŕtvu kauzu s osúloženou štrnástkou, poriadne ju rozdúchal a zatiahol do nej úrad vlády.

Ak si Robert Fico naozaj myslí, že si môže Erika Tomáša politicky dovoliť, musel úplne stratiť prehľad o stave svojho politického kapitálu. Lebo tak, ako urobil Daniel Lipšic a Igor Matovič robotu za Erika Tomáša, pracuje Erik Tomáš za Igora Matoviča a Daniela Lipšica.

Súvisiace články