Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Podvodníci lákajú na džob snov! Najskôr platíte vy
Zdielať na

Podvodníci lákajú na džob snov! Najskôr platíte vy

Na trhu práce sa objavili špekulanti, ktorí podvádzajú uchádzačov o prácu. Výsledkom pracovného pohovoru je to, že nie vy dostanete výplatu, ale vy musíte platiť. Ak zaplatíte sumu 1 060 €, džob snov môže byť váš. Reportérka Novín o 17-ej Marianna Mašátová si to vyskúšala na vlastnej koži. A takto to dopadlo...

Na začiatku bol inzerát na pozíciu asistenta či obchodného referenta s možnosťou práce z domu s príjmom od 1000 eur vyššie. Potom sa do redakcie spravodajstva TV JOJ začali ozývať ľudia, ktorí túto ponuku prijali, so zaujímavými informáciami. "Za každý zrealizovaný obchod, keď vy klienta dohodnete, máte províziu 495 €," uviedla žena, ktorá viedla prijímací pohovor.

Skúsenosti nikoho nezaujímali

Sama tvrdila, že ona zarobila za november sumu 6 000 €.Táto informácia o senzačnom zárobku vyrazí dych skoro všetkým uchádzačom o toto miesto. Na vyše hodinovom pohovore sa na naše skúsenosti poriadne neopýtali. Stále sme počúvali len o obrovských príjmoch - naozaj veľmi premyslené divadlo. Práca je jednoduchá - len zadávať inzeráty. Nie je vám to podozrivé?

Diváčka, ktorá sa ozvala medzi prvými, džob snov už dávno oľutovala. "Sama sa divím, že som sa na to dala," tvrdí Nora. Jej ani desiatkam ďalších diskutujúcich na internete tento džob tisíce nezarobil ani náhodou. Čo je však na tomto celom najzaujímavejšie je, že za prácu musíte najskôr zaplatiť vy. "Stojí len 1 060 eur, toto je licencia, ktorú musíte zaplatiť na to, aby ste mohli zarábať," uviedla žena na pohovore.

Žalovať zrejme nemá zmysel

Na Inšpektoráte práce už majú podania na firmy podobného typu, no zväčša  majú dobre vypracované zmluvy a žalovať ich, nemá zmysel. Sudca by vám zrejme povedal, že si za to môžete sami.

Hovorca Inšpektorátu práce Igor Holéczy varuje potenciálnych zamestnancov týchto firiem : "aby si vopred dobre zvážili, či takúto ponuku využijú a to ešte predtým, ako poplatok uhradia, aby sa nerozhodovali priamo na mieste pri pohovore."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy