Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Ratingové agentúry sú v strehu! Nad eurozónou sa zmráka
Zdielať na

Ratingové agentúry sú v strehu! Nad eurozónou sa zmráka

Veľký minulotýždňový bruselský summit zatiaľ ratingové agentúry neupokojil. Ako sa dalo čakať, po víkendovom tichu sa opäť začína nad eurozónou zmrákať. Ratingové agentúry upozorňujú, že z krátkodobého hľadiska európski lídri riešenie neponúkli. Prečo je hodnotenie agentúr aj pre Slovensko dôležité vás už bude informovať kolega Richard Juriš.

Európsky akciový trh klesol v pondelok najvýraznejšie za posledné tri týždne. Investori sa totiž obávali, že opatrenia zamerané na posilnenie rozpočtovej disciplíny, na ktorých sa dohodli lídri EÚ na minulotýždňovom summite, budú hrať iba obmedzenú úlohu pri riešení dlhovej krízy v eurozóne.

Euro oslabilo

Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 klesol o 1,9 % na 967,49 bodu. Najmenej sa darilo bankovému sektoru, ktorého index STOXX Europe 600 klesol o 3,9 % a doposiaľ v tomto roku už stráca 33,8 %. Akcie dvoch najväčších talianskych bánk Intesa SanPaolo a UniCredit oslabili zhodne o 5,8 %.

Euro v pondelok výrazne oslabilo po tom, ako náklady na požičiavanie si na trhoch pre okrajové krajiny eurozóny výrazne vzrástli. Výnosy z talianskych 5-ročných dlhopisov sa zvýšili nad 7 %, čo sa vo všeobecnosti považuje za neudržateľnú úroveň.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy