Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Byty zlacneli od vypuknutia krízy takmer o pätinu
Zdielať na

Byty zlacneli od vypuknutia krízy takmer o pätinu

Globálna hospodárska kríza len pred niekoľkými dňami oslávila svoje neslávne tretie narodeniny. Stihla narobiť veľa škody - ľudia prišli o prácu, aj o úspory. Paradoxne však priniesla aj nejaké to pozitívum. Vďaka nej praskla, napríklad veľká realitná bublina. Nehnuteľnosti dnes nakupujeme oveľa lacnejšie.

Slovenské byty a domy zlacneli od vypuknutia krízy o takmer 19 %. Jeden meter štvorcový nehnuteľnosti stál pre rokom 2008 o 293 EUR viac.

1 256 EUR. To je aktuálna priemerná cena jedného metra štvorcového domu či bytu na Slovensku. Obdobný pokles ako u nás je aj v Maďarsku a Poľsku.

Najlacnejšie byty sú v Lotyšsku

Absolútnym rekordérom v poklese cien bývania je však Lotyšsko. Ceny nehnuteľností sú tam až o polovicu nižšie ako pre troma rokmi.

Za touto pobaltskou krajinu nasleduje Írsko a Litva s poklesom o 38 %. O tretinu lacnejšie bývanie si môžu kúpiť aj Bulhari.

V Rakúsku až o štvrtinu drahšie

Úplne iná situácia je však v Rakúsku. Byty sú tam o takmer štvrtinu drahšie ako v roku 2008. O 10 % drahšie bývanie je aj vo Fínsku a Švédsku.

Pre spomalenie ekonomiky a stále vysokú nezamestnanosť nebude v najbližšom období o kúpu nehnuteľností až taký záujem. Ekonómovia preto očakávajú stagnáciu alebo ďalší pokles cien bývania.

dom_bývanie_ceny nehnuteľností_ilustračné foto

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy