Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Toto sú najdôležitejšie dni v histórii finančnej krízy
Zdielať na
Ekonomika

Toto sú najdôležitejšie dni v histórii finančnej krízy

Zdroj: ISIFA/ilustračné

Kedy odštartoval kolotoč finančných problémov, z ktorého už štyri roky nevie nikto vystúpiť? Prinášame vám prehľad najdôležitejších dní v histórii finančnej krízy.

9. august 2007

Ako bod zlomu sa označuje 9. august 2007. Francúzska banka BNP Paribas oznámila, že zmrazuje účty svojich troch fondov, ktoré investovali do rizikových hypoték v Spojených štátoch. Dôvodom odstavenia bolo totálne vyparenie sa ich likvidity. Desiatky biliónov dolárov ostali visieť niekde vo vzduchu. Banky v USA dlhodobo poskytovali pôžičky ľuďom, ktorí ich nemali z čoho splatiť. Finančné domy začali nehnuteľnosti predávať, čo vytvorilo obrovský tlak na banky, ako aj prebytok na trhu realít.

Práve v tento deň si banky prestali medzi sebou požičiavať peniaze, pretože nevedeli, kto koľko týchto toxických aktív vlastní. Európska centrálna banka na toto ochromenie reagovala tým, že do európskych finančných trhov naliala 95 miliárd eur.

15. septembra 2008

Zlaté americké pravidlo: „too big, to fail“ sa zmazalo 15. septembra 2008. Americká investičná banka Lehman Brothers zbankrotovala. Vláda USA sa na tomto príklade rozhodla ukázať, že už má plné zuby finančného zachraňovania bankového systému a investičný dom nechala padnúť. Paradoxne týždeň predtým americká centrálna banka Fed dotovala banky Fannie Mae a Freddie Mac. Bankrot Lehman Brothers dal otáznik nad vyplatenie záväzkov v objeme 700 miliárd dolárov. Desaťtisíce akcionárov svoje peniaze už nikdy neuvidí.

Správa z insolventného konania ukázala, že banka podvádzala a trikmi v účtovníctve sa snažila presvedčiť, že je zdravou a dobre fungujúcou spoločnosťou. Jej krach zvýšil sadzby na medzibankovom trhu a korporátnych dlhopisoch, cena ropy a komodít výrazne klesla a americký dolár sa prudko prepadol.

2. apríla 2009

Svet sa spojil proti kríze 2. apríla 2009. Lídri dvadsiatich najväčších ekonomík sveta sa stretli na summite G20 v Londýne a rozhodli, že do svetovej ekonomiky napumpujú päť biliónov dolárov. Viac ako jeden bilión dolárov pôjde do verejných inštitúcií na pomoc pri zvyšovaní zamestnanosti a celkovom raste, do najchudobnejších krajín sveta poslali sto miliárd dolárov. Dohodli sa na sprísnenej regulácii fondov, na spoločnom postupe pri očistení bánk či zavedení novej Rady pre finančnú stabilitu. Plán na globálne oživenie, ako ho vtedy nazval Gordon Brown, však nevyšiel.

Zaujal vás tento článok? Viac si prečítate na stránke akcie.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy