Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kríza má narodeniny! 3 roky od hromadného prepúšťania
Zdielať na

Kríza má narodeniny! 3 roky od hromadného prepúšťania

Vo štvrtok to boli presne neslávne tri roky, čo finančný systém skolaboval. Rozbuškou bol bankrot investičnej banky Lehman Brothers, ktorý vyvolal celosvetovú hospodársku krízu. Účinné riešenie, ako vyviesť krajiny z krízy, však politici doteraz nenašli.

Na prehnanú spotrebu a hypotéky Američanov doplatil celý svet. Len mesiac po vyhlásení bankrotu Lehman Brothers sa na Slovensku začalo s hromadným prepúšťaním. Najskôr sa vláda rozhodla v úmysle udržať pracovné miesta a naštartovať priemysel zaviesť šrotovné.

Hospodársky rast však spomalila nedôvera bánk. Bankrot americkej investičnej banky zablokoval úverové trhy a banky, ktoré prežili, začali menej požičiavať. Vlády museli zachraňovať bankový sektor.

Banky teda nenechali skrachovať, ale ich dlhy prevzali na seba. V roku 2010 veľkosť hrubého verejného dlhu vo viacerých krajinách dosiahla extrémne úrovne - v Grécku napríklad až 142% HDP.

Otrasy prežíva aj euro. A tak sme začali zachraňovať eurozónu zárukami za dlhy neposlušných krajín v miliardovom eurovale... Isté však je, že "liečbu" budeme financovať my. Ak to v našom parlamente napokon prejde, tak aj ďalšími zárukami v eurovale číslo dva...

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy