Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Výsledok novely zákona o potravinách? Vyššie ceny!
Zdielať na

Výsledok novely zákona o potravinách? Vyššie ceny!

Zbytočné papierovačky, plytvanie potravinami a zvýšené náklady pre prvovýrobcov a obchodníkov. To sú len niektoré zmeny v navrhovanej novele zákona o potravinách. Obchodníci, potravinári a poľnohospodári kričia - na toto doplatia obyčajní ľudia! Potraviny budú drahšie!

Práve novela zákona o by mala podľa mnohých zvýšiť náklady na potraviny, čo znamená v konečnom dôsledku aj ich zvýšené ceny. A to by sme pocítili samozrejme všetci. Protestujú najmä proti trom bodom:

Ohlasovacia povinnosť pri dovoze potravín

Denne by to mohlo predstavovať až 40 tisíc nových položiek, ktoré by bolo treba nahlásiť. A Na čo, pýtajú sa potravinári a poľnohospodári. Podľa nich pokiaľ sa kontrola zrealizovala už napríklad v Nemecku alebo Poľsku, prečo ju opakovať? Zdržovanie má za následok zvyšovanie nákladov...

Povinné oddelené umiestňovanie potravín s končiacim dátumom spotreby

Napríklad štrúdla má len štyri dni spotreby. Prečo by sa už po dvoch dňoch mala umiestniť na "poličku hanby"? Človek si predsa logicky vyberie tú čerstvejšiu. Štrúdla má však trvanlivosť počas celej doby trvanlivosti.

Stanovenie výšky pokuty podľa veľkosti prevádzky

Potravinári aj poľnohospodári sa sťažujú, podľa nich by mali byť dávané pokuty rovnako všetkým podľa priestupku a nie podľa toho, či má prevádzka 10, 20 alebo 30 zamestnancov.

Toto sú otázky adresované ministerstvu pôdohospodárstva. Počas dňa budeme zisťovať odpovede a ihneď vás o tom aj informujeme.

Teta na nákupe v potravinách

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy