Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Motivácia pre lekárov: Čím zdravší pacient, tým vyššia odmena
Zdielať na

Motivácia pre lekárov: Čím zdravší pacient, tým vyššia odmena

Pay for performance alebo "platba za výsledok". Takýto systém odmeňovania lekárov platí v Amerike a pridáva sa k nemu aj Európa. Znamená to viac peňazí pre praktických lekárov. Podmienka? Musia pomôcť čo najviac pacientom vyzdravieť alebo chorobám predísť prevenciou...

Ak vás lekár presvedčí, aby ste prestali fajčiť, alebo vám zníži cholesterol či krvný tlak, mal by mať podľa tohto už aj britského systému viac peňazí. Alebo skôr vyššie odmeny. Vo Veľkej Británii je platba za výsledok významným prilepšením pre obvodných lekárov a prínosom pre pacientov. Je to cesta k efektivite.

Lekári totiž bývajú odmenení až do výšky 25 percent. A podľa výsledkov liečia kvalitnejšie a efektívnejšie. Pacientom to naopak môže pomôcť vybrať si dobrého lekára. Hoci aj u nás máme zavedené indikátory kvality, sú ešte len v plienkach a často aj nepoužiteľné.

Význam má systém aj pre štát. Ak sa rizikoví pacienti vďaka väčšej starostlivosti neprepracujú fajčením či nezdravou stravou k vážnej chorobe, sú pre štát lacnejší... Čo naša vláda v tejto veci plánuje, sa dozviete aj vo videoriporte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy