Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
TOP 3. Rebríček najbláznivejších investícií
Zdielať na
Ekonomika

TOP 3. Rebríček najbláznivejších investícií

Apríl nie je mesiac ako každý iný. V prvom rade počas neho akcie prevažne rastú. Za ostatných päť rokov si index Dow Jones v apríli zakaždým pripísal zisk. No a okrem toho začína dňom bláznov. A to je správny čas na investície, ktoré môžu vyzerať na prvý pohľad mierne neštandardne.

1. Hovnanian Enterprises (HOV)

Samotný názov predurčuje túto americkú stavebnú firmu na pozíciu jednotky prvoaprílového investičného rebríčka. Založil ju v roku 1959 Kevork Hovnanian a z malej rodinnej firmy sa vďaka sérii akvizícií vypracovala medzi stavebnú špičku v USA. Zameriava sa najmä na stavby rodinných a rezidenčných domov. Jej tržby sa vo finančnom roku 2010 vyšplhali na 1,4 miliardy dolárov.

A hoci v prvom finančnom kvartáli 2011 tržby Hovnanianu medziročne klesli o 20 percent na 252,6 mil. USD, konsolidovaný hrubý zisk vzrástol z 5,0 na 13,5 mil. USD.

Cena akcií: 3,58 USD

Zhodnotenie za rok 2011: -12,47 %

2. Fair Isaac Corp. (FICO)

Americká finančnícko-konzultačná firma kótuje svoje akcie priamo na Newyorskej burze pod veľmi sympatickým tickerom. Pýši sa tým, že jej služby využíva deväť z desiatich najväčších spoločností podľa rebríčka Fortune. Svojim klientom udeľuje na základe príjmov a platobnej disciplíny FICOskóre, ktoré im umožňuje prístup k primeraným úverom. Na komunikáciu využíva webovú stránku www.myfico.com.

Hoci sú jej tohtoročné percentá veľmi vysoké, na Slovensku sa značke FICO darí ešte lepšie.

Cena akcií: 31,29 USD

Zhodnotenie za rok 2011: +33,89 %

3. China Digital TV Holding (STV)

Slovenská televízia nemôže kótovať svoje akcie na NYSE, pretože skratku STV už obsadila čínska firma China Digital. Tá je operátorom káblovej televízie a ku koncu vlaňajška používali jej zákazníci takmer 48 miliónov predplatených kariet. Ovládala tak 55 percent čínskeho trhu. Slovenská televízia vypadla z peoplemetrového merania, takže nie je jasné, koľko trhu ovláda.

China Digital dosiahla za rok 2010 hrubý zisk takmer 70 miliónov dolárov, kumulovaná strata Slovenskej televízie je zhruba 45 mil. eur. Riaditeľom China Digital je Jianhua Žu, riaditeľkou STV zase PHDr. Miloslava Zemková.

Cena akcií: 7,32 USD

Zhodnotenie za rok 2011: +3,24 %

Chcete vedieť ako vyzerá zvyšok rebríčka? Pozrite sa na stránku akcie.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy