Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko v roku 2011: Bubliny, býci, medvede ... no nazdar!
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko v roku 2011: Bubliny, býci, medvede ... no nazdar!

Zdroj: ISIFA

Slovenská ekonomika sa vlani úspešne vymanila z recesie, ktorá ju postihla v roku 2009, v dôsledku čoho sa výkonnosť ekonomiky v prvom štvrťroku 2009 medziročne prepadla o 5,6 percenta.

Od tej doby sa všetko otočilo a slovenská ekonomika má v súčasnosti našliapnuté na rekordný rast, ktorý by sa mal za rok 2010 vyšplhať na 4,1 a v roku 2011 na 3,1 percenta.

Hnacím motorom vlaňajšieho obratu vo vývoji ekonomiky sa stal prudký nárast medzinárodného obchodu a štátnych výdavkov sprevádzaný zastavením prepadu v objeme investícií.

Neskôr počas roka však prepad investícií zase pokračoval, a zároveň začali stagnovať čisté exporty.

Spotrebiteľský dopyt zatiaľ nie je dostatočne silný, aby si ekonomika udržala úctyhodné tempo rastu 5,4 percenta z prvého štvrťroku 2010.

Slovenská ekonomika stále vykazuje robustný rast, ktorý podľa nášho názoru pretrvá i v roku 2011, ale už v miernejšom tempe.

Očakávame, že i v tomto roku sa bude slovenská ekonomika zotavovať z recesie a predpokladané tempo rastu HDP bude podľa nášho názoru 3,1 percenta.

Malá slovenská ekonomika je však závislá na zahraničnom obchode, predovšetkým s európskymi krajinami ako je Nemecko. Vzhľadom na predpokladaný pomalší rast medzinárodného obchodu v roku 2011 bude i rast slovenskej ekonomiky zrejme pomalší.

Slovensko sa nemusí hanbiť, pretože s priemernou mierou rastu na úrovni 3,1 percenta sa podľa nás zaradí medzi špičku pelotónu. A to aj napriek tomu, že rast bude o niečo pomalší než v roku 2010.

Zaujal vás tento článok? Viac sa dozviete na stránke akcie.sk!

Zdielať na

Najčítanejšie správy