Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ďalší škandál na Wall Street. Pod paľbou FBI je exbankár Citigroup
Zdielať na
Ekonomika

Ďalší škandál na Wall Street. Pod paľbou FBI je exbankár Citigroup

Zdroj: wikimedia.org

Wall Street má na konte ďalší škandál. Bývalého vysokého manažéra jednej z najväčších amerických bánk Citigroup, Samira Baraia, FBI obvinila z nezákonných insider obchodov.

Technologické firmy na muške

Agenti FBI vpadli do fondu Barai Capital Management ešte v novembri minulého roka. Jeho majiteľ Samir Barai bol podozrivý bol podozrivý zo zneužívania dôverných informácií.

Agenti sa v rámci vyšetrovania dostali k množstvu nahrávok s rozhovormi, kde Barai a „jeho ľudia“ diskutujú o tajných informáciách ohľadom technologických spoločností Marvell Technology a Nvidia. „Viacero osôb kontaktovalo CC-1 (krycie meno Samira Baraia) priamo s ponukou poskytnúť mu dôverné a tajné informácie,“ uvádza sa v žalobe, ktorú cituje denník The Wall Street Journal. Ten prišiel s informáciou ako prvý.

Podľa denníka FBI už dlhšie preveruje aj analytikov, ktorí s Baraiom spolupracovali. Žaloba uvádza, že iba za máj a jún 2008 Barai zarobil na finančných informáciách o spoločnosti Marvell 820-tisíc dolárov.

Všetci mlčia

Ak by sa Baraiova vina preukázala, bolo by to vôbec prvé verejné odhalenie manažéra v hedžovom fonde, že získaval informácie priamo od zamestnancov spoločností.

Tridsaťdeväť ročný Samir Barai si na Wall Street vybudoval meno vďaka banke Citigroup. Podľa informácií denníka The Wall Street Journal Barai využil svoju prepojenosť so Citigroup, aby si založil vlastný fond, ktorý je v súčasnosti pod paľbou FBI.

Ako ďalej americký denník uvádza, vyšetrovateľov zaujíma jeho obchodovanie a rozhovory po roku 2007, teda po tom, ako odišiel zo Citigroup. Samotná banka do vyšetrovania vraj zapojená nie je. Informácie ale odmieta potvrdiť či vyvrátiť ktorákoľvek strana.

Zaujal vás tento článok? Viac sa dozviete na stránke akcie.sk

Zdielať na

Najčítanejšie správy