Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tržby v maloobchode vlani klesli najviac za uplynulých 14 rokov
Zdielať na

Tržby v maloobchode vlani klesli najviac za uplynulých 14 rokov

BRATISLAVA / Posledné dva roky sme bojovali s rekordne vysokou infláciou, čo sa odrazilo na nákupnom správaní obyvateľstva. V roku 2023 sme utrácali ešte menej ako rok predtým. Od čias finančnej krízy v roku 2009 sme nezaznamenali taký medziročný pokles v maloobchodných tržbách. Rýchlejší rast ekonomiky, nižšia miera nezamestnanosti či vyššie mzdy však podľa analytičky zlepšia spotrebiteľské správanie na Slovensku.

​Maloobchodné tržby zaznamenali celoročný rekordný pokles, a to na úrovni 4,5 percenta, čo je najhorší výsledok za 14 rokov. "Väčší prepad maloobchod ako celok zaznamenal naposledy v roku 2009, keď bola finančná kríza," informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

​Takmer v každom obchode sme minulý rok nakupovali menej než tomu bolo predvlani. "Významne poklesli tržby veľkých supermarketov a hypermarketov - takmer o 5 percentuálnych bodov. Ich tržby boli výrazne nižšie ako v roku 2022. Podieľal sa na tom pokles špecializovaných predajní," priblížila Morháčová.

Až takmer o 15 percent menej sme nakupovali sortiment pre údržbu domu, dielne či záhrady. Naopak viac sme investovali do nákupu počítačov či mobilov. "Tí mali pomerne vysoký rast. Tak isto v pluse boli špecializované predajne zamerané na kultúru, kam patria kníhkupectvá a hračkárstva," doplnila Morháčová.

Analytici očakávajú, že ľudia po dvoch náročných rokoch začnú viac utrácať. "Očakáva sa rýchlejší rast ekonomiky, o niečo nižšia miera nezamestnanosti. Platy by po dvoch rokoch už mali reálne rásť," priblížila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy