Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počas minulého roka na Slovensku zanikol rekordný počet firiem. Čo za tým stálo?
Zdielať na

Počas minulého roka na Slovensku zanikol rekordný počet firiem. Čo za tým stálo?

BRATISLAVA / Počas minulého roka na Slovensku zanikol rekordný počet firiem. Najviac v oblasti stavebníctva. Môže za to najmä stagnácia na realitnom trhu, ale aj vysoká inflácia. Dobré správy pritom neprichádzajú ani zo zahraničia.

Slovensko zažilo morbídny firemný vlaňajšok 

Najhoršie to mali živnostníci. Svoju činnosť ich zrušilo najviac za posledných osem rokov. Okrem stavebníctva si to odniesli ľudia podnikajúci v oblasti reklamy, cestovného ruchu a gastra. Zánik firiem akoby odzrkadľoval ťažké časy, ktoré od pandémie nie a nie zmiznúť. "Nám sa tu kumulujú rôzne problémy, rôzne krízy, kde jedna prechádza do druhej," povedal analytik Unicredit bank Ľubomír Koršňák.

​Najnovšie všetkých znervózňuje dianie v Červenom mori. Lode, ktoré musia z bezpečnostných dôvodov oboplávať Afriku, aby sa vyhli Červenému moru a Suezu spôsobujú meškanie dodávok tovarov do Európy. V únii museli tak obmedziť výrobu už viaceré automobilky. Najväčšia u nás zatiaľ nie. "Volkswagen je v úzkom kontakte s prepravnými spoločnosťami a pozorne sleduje situáciu, aby vedel vyhodnotiť vplyv na výrobu a zásobovanie trhu, a pokiaľ je to možné, ich zmierniť," uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Zadrháva sa aj motor Európy - Nemecko

Krajina de facto bojuje s prepadom ekonomiky a aby toho nebolo málo - po celej krajine sa štrajkuje. "Samotné štrajky síce nespúšťajú recesiu, ale nasypú piesok do ozubených koliesok motora, ktorý aj tak nejde už hladko. Všetci vieme, že v súčasnosti čelíme množstvu problémov a toto je to posledné, čo potrebujeme," uviedol profesor Kolínskeho ekonomického inštitútu Michael Grömling.

My, ako exportná krajina, ťažké časy začíname tiež pociťovať. Zlú situáciu odzrkadľujú aj čísla nášho priemyslu, ktorý už spomalil v novembri. Decemberové čísla zatiaľ známe síce nie sú, ale analytici pozitívne prekvapko nečakajú. "Smutnou správou je, že priemyselné podniky očakávajú v najbližších mesiacoch pokles produkcie," skonštatoval analytik Koršňák.

Deväť z desiatich študentov stavebných odborov na stredných školách sa po štúdiu vyberie inou profesionálnou cestou. V stavebníctve pritom veľmi chýba kvalifikovaní ľudia. Viac vo videu:

Najčítanejšie správy