Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zdražovanie tu bude dlhšie, ako sme čakali. Inflácii sa u nás páči
Zdielať na

Zdražovanie tu bude dlhšie, ako sme čakali. Inflácii sa u nás páči

BRATISLAVA / Zdražovanie tu bude dlhšie, ako sme čakali, a viac ako dve tretiny zarábajúcich už pociťujú nižšie príjmy. Klesá aj zadlženosť domácností. K úverom sa pre vyššie úroky dostáva menej ľudí a mnohí z tých, čo ich majú, už na budúci rok zažijú šok. Národná banka Slovenska veľa radosti vo svojej správe o finančnej stabilite neprináša.

Zdražovanie nás už výrazne trápi druhým rokom. Posledné dva mesiace síce začalo uberať na sile, stále to nie je žiadna nákupná sláva. Inflácii sa u nás akosi páči. "Udomácnila sa, bude tu dlhšie," povedal Vladimír Dvořáček, člen bankovej rady NBS.

Vyššie ceny v obchodoch najmä pri potravinách, ktoré Slovákom z nákupného košíka ukrajujú viac ako ľuďom na západe, spolu s vyššími úrokmi na úveroch zároveň spôsobujú, že už nerastie zadlženosť domácností. "Dostupnosť sa nám výrazne zhoršila," ozrejmil Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS. "Klesol približne o tretinu," dodal Dvořáček.

Čo je horšie, že tie úvery, ktoré ľudia aj dostali, môžu byť problematické. "Je ich menej, ale zdajú sa nám rizikovejšie," uviedol Dvořáček. Vyše polovica ľudí má vyššie výdavky ako pri poskytnutí úverov a platy, aj keď rastú – s infláciou preteky prehrávajú. "70 percent domácností zaznamenalo pokles príjmov," dodal Ličák. 

Dobrou správou v ťažkých časoch je, že zatiaľ neklesá zamestnanosť. S prácou sa to zvláda ľahšie. Isté ale nie je nič. Podľa analytika sa bude úverový chlieb lámať v najbližších dvoch rokoch, kedy mnohým skončia fixácie a je jasné, že úroky nižšie nebudú. Upozorňuje, aby sa na to ľudia pripravili – aj na prípadnú stratu zamestnania.

Správa o finančnej stabilite sa Národnej banke Slovenska robí v poslednom čase zložito. "Tento svet je všetko, len nie stabilný" doplnil Dvořáček. Napriek tomu tu niekoľko stabilít máme a nie dobrých. "Budeme chudobnejší," dodal Ličák. "Určite úroky neklesnú," povedal na záver Dvořáček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy