Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlé časy pre Národnú banku Slovenska. Je dôvod na obavu?
Zdielať na

Zlé časy pre Národnú banku Slovenska. Je dôvod na obavu?

BRATISLAVA / Ľudia žijú ťažké ekonomické časy. Zle sú na tom ľudia, ktorých trápi inflácia a znižujú sa im úspory. Od veľkej krízy sa po 12-tich rokoch do červených čísiel dostala aj Národná banka Slovenska. Jej hlavný ekonóm vysvetľoval, prečo a či máme mať obavy o bankový sektor a naše peniaze.

Národná banka Slovenska musela hasiť neúrekom ekonomických problémov. Od pandémie, až po hyperinfláciu. V roku 2020 sa svet zastavil a Covid-19 ochromil ekonomiky.. "Počas pandémie sme sa sústredili na to, aby ľudia a firmy mali dostupné peniaze vo forme úverov," uviedol Michal Horváth, hlavný ekonóm NBS. 

Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine vyleteli zrazu aj úroky. "Banky majú u nás vysoké úložky," dodal. V prvých týždňoch vojny musela NBS bojovať aj s panikou ľudí a zvýšenými výbermi hotovosti. "Objem peňazí presiahol, čo nám prináleží Slovensku v rámci eurozóny a museli sme si na to požičať," upresnil Horváth. To všetko niečo stálo. Národná banka Slovenska sa tak po jedenástich rokoch dostáva do straty 156 miliónov eur. 

Je dôvod na paniku?

Centrálna banka predstavuje centrálny pilier ekonomiky. Pre jej vlaňajšiu stratu ale netreba prepadať panike a opäť zobrať bankomaty útokom. Primárnou úlohou NBS nie je vytvárať zisk. "To by mohol byť problém, keby si začala pýtať peniaze z verejných zdrojov, ale to zatiaľ nehrozí," uviedol analytik VÚB banky Michal Lehuta. Do mínusu sa nedostala len naša, podobne sú na tom centrálne banky naprieč celým svetom. Úrokové sadzby zvyšovali od Českej národnej banky až po americký Fed.

Problémy Európy ani Slovenska samozrejme nekončia. NBS bude mať tak o zábavu postarané aj tento rok. "Musíme byť pripravení na to, ak by sa globálne podmienky zhoršili. Predstavte si, keby sa finančné podmienky sprísnili, čo by to pre krajiny predstavovalo," reagovala Kristalina Georgieva, predsedníčka Medzinárodného menového fondu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy