Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Napriek inflácii sa neprestávame zadlžovať. Viac ako štvrtina Slovákov už siahla na svoju železnú rezervu
Zdielať na

Napriek inflácii sa neprestávame zadlžovať. Viac ako štvrtina Slovákov už siahla na svoju železnú rezervu

BRATISLAVA / Energetická kríza, vysoká inflácia, ani rastúce úrokové sadzby zatiaľ neprinútili Slovákov, aby sa prestali zadlžovať. Do bánk síce chodí čoraz menej žiadateľov o hypotéky, no požičiavajú si za podstatne vyššie úroky ako pred rokom. Viac ako štvrtina z nás musela siahnuť na úspory a dokonca rozbiť aj povestné prasiatko s drobnými.

Tempo zadlžovania po zvýšení úrokových sadzieb výrazne spomalilo a tým sa znížil aj dopyt po hypotékach. Lenže zmeny dlhodobých trendov badať aj na strane vkladov. "V máji 2022 narástli úvery oproti vkladom natoľko, že slovenské domácnosti majú viac požičaných peňazí – či už cez hypotéky, spotrebné úvery, kreditné karty a podobne, ako majú uložené v bankách," uviedol Maroš Ovčarik, finančný expert Partners Group. Dôvodom je najmä inflácia, ktorá najviac zasiahla ľudí s nižšími príjmami.

Zvýšené životné náklady nám výrazne ukrojili z úspor

Za minulý rok sa nám scvrkli najvýraznejšie v eurozóne, hneď po Litve. Prudké zvyšovanie úrokových sadzieb zasa určite nepotešilo mnohých dlžníkov. "Zdražovanie hypoték spôsobuje, že dnes je čoraz viac klientov takpovediac na hrane, to znamená, že majú zaťaženosť splátkami na maximálnej možnej hranici podľa regulácie. Počet týchto klientov stúpol z piatich percent v minulosti na dnešných 15 až 20 percent," vysvetlil hovorca NBS, Peter Majer. To ale automaticky neznamená, že bude rásť aj počet zlyhaných úverov. "Pokiaľ by sa recesia prejavila v zhoršení iných makroekonomických ukazovateľov, napríklad na trhu práce, v takom prípade je možné očakávať aj reálne zhoršenie miery delikvencie úverov v bankách," dodal Ovčarik.

Vyššie úroky by mohli, naopak, zatraktívniť niektoré vkladové produkty v bankách. "Logicky, nárast úrokových sadzieb láka niektorých ľudí, ktorí majú peniaze v hotovosti, prípadne niekde inde umiestnené," vysvetlil Ovčarik. Napríklad aj na kapitálových trhoch, ktoré po vlaňajšom prepadáku začali v prvých týždňoch roka rásť a dobiehať straty. Tento vývoj ale akosi nezodpovedá realite. "Podľa mňa nás čakajú ďalšie problémy. Ešte sme nevyriešili vysokú infláciu a mnohé sú stále za dverami. Tento rok sa bez rôznych prekážok určite nezaobídeme," vyjadrila sa poradkyňa pre osobné financie, Nancy Daoud. Otázka je, s akou ľahkosťou ich dokážeme prekonať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy