Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jesť alebo kúriť? Ľudia na Slovensku majú problém splácať faktúry
Zdielať na

Jesť alebo kúriť? Ľudia na Slovensku majú problém splácať faktúry

BRATISLAVA / Aj také sú dilemy v mnohých domácnostiach na Slovensku. Seniori či viacdetné domácnosti majú často problém splácať vysoké faktúry za plyn a elektrinu. Koľko ich je presne, štát zatiaľ povedať nevie. Chýba totiž definícia energetickej chudoby.

Pani Oľga je dôchodkyňa, žije sama a rovnako, ako mnohým ďalším dôchodcom, ani jej na konci mesiaca nezostane ani jedno euro. "No, naša vláda veľmi veľa sľubuje, ale nič nedáva. Oni aj keby dali nejakú pomoc, je to už neskoro, lebo veľa ľudí sa zadlžilo," uviedla dôchodkyňa Oľga Janotová..
Z dôchodku niečo vyše 300 eur pri dnešných cenách dokáže vyžiť iba vtedy, keď mnohé veci obmedzí. "Pravda, ja mäso používam, iba v sobou si navarím na nedeľu a cez týždeň len bezmäsité. Aj čižmičky by som potrebovala a už si nemôžem dovoliť. Teraz v akcii bola pizza, dokúpim si na ňu salámu, takú lacnejšiu. Smetie treba zaplatiť, daň treba zaplatiť a z čoho?," povedala.

Nielen seniori, ale aj viacdetné domácnosti majú problém so zaplatením vysokých faktúr. Na Slovensku ale dlhodobo chýba definícia takzvanej energetickej chudoby. Ktoré domácnosti by mali spadnúť do energetickej chudoby neprezradila vláda ani na stredajšom rokovaní, podľa odhadov by to malo byť asi 430 tisíc domácností. Konkrétne výpočty toho, ktorá domácnosť je najviac postihnutá energetickou chudobou má vypracovať pracovná skupina. "Konečne máme nejaký základ, na ktorom môžeme pracovať. Preto sa vytvára tá medzirezortná skupina, aby sme to spoločne definovali, čo to je," vyjadril sa Karel Hirman, poverený riadením ministerstva hospodárstva.

Pracovná skupina by mala následne stanoviť aj konkrétne opatrenia, ktorými štát dokázal pomôcť najzraniteľnejším skupinám. "Aby boli chránené pred vypínaním počas vykurovacej sezóny, keď sa dostanú do nejakých platových problémov a aby boli predlžene lehoty práve na splátky v prípade, keď sa dostanú do platobnej neschopnosti," informoval riaditeľ úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris. "Tento rok nemusia robiť ľudia nič, tú pomoc dostanú tak ako je, ale riešime, aby do budúcna ľudia bez toho aby museli niečo podávať, sme vedeli, že táto rodina má ešte nárok na nejaký príspevok," povedal minister práce Milan Krajniak. Kedy sa ale nízkopríjmové domácnosti dočkajú riešenia v boji s energetickou chudobou nie je jasné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy