Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nové dane slovenskej vlády: Experti varujú, že ide o nebezpečnú hru
Zdielať na

Nové dane slovenskej vlády: Experti varujú, že ide o nebezpečnú hru

BRATISLAVA / Kabinet Eduarda Hegera je v demisii a parlament už rieši predčasné voľby. Spoločnosť Eustream je ale stále v napätí. Na najbližšej schôdzi Národnej rady by sa poslanci mali vrátiť k dani, ktorá slovenského prepravcu plynu pripraví ročne o desiatky miliónov eur. Nové dane slovenskej vlády dostávajú do pozoru aj Slovnaft. Experti varujú, že ide o veľmi nebezpečnú hru.

​"Eustream je napríklad spoločnosť, ktorá naopak dopláca na tento konflikt, pretože v porovnaní s minulými rokmi prepravuje výrazne nižšie objemy plynu," informoval výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. "Táto daň vyzerá byť vyslovene taká, že politici sa pozerali okolo seba, kde by si ešte mohli zobrať," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. Nepomáha kritika ekonómov, analytikov či veto prezidentky a ani to, že firma je na tom pre nižšie objemy prepraveného plynu horšie. "Čelí dnes zavedeniu novej majetkovej dane, a to v extrémnej výške, na ktorú v niektorých scenároch ani nemusíme mať dostatok zdrojovm," povedal špecialista externej komunikácie, Eustream, Pavol Kubík.

OĽaNO si ide svoje a na budúcej schôdzi parlamentu chce daň z rúry opäť predložiť a zlomiť veto prezidentky. "Ja osobne by som bol veľmi rád, aby sme potvrdili rozhodnutie, ktoré Národná rada aj predtým potvrdila," vyhlásil exminister financií Igor Matovič. Predstava je asi taká, že za každý jeden začatý kilometer potrubia štát zinkasuje 6-tisíc eur a je úplne jedno, či plyn prúdi, alebo nie. "Dodatočne zaťažiť extrémnou daňou nepovažujem za rozumné," priznal Karel Hirman, poverený riadením Ministerstva hospodárstva. Kým taký Eustream je len v napätí a čaká na prípadnú daň z rúry, tak bratislavská rafinérka Slovnaft sa po novom roku nestíha čudovať. "Vnímame to tak, že jedna politická strana si z nás spravila politický terč," vyjadril sa hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Slovnaftu ešte na konci roka štát vyrúbil špeciálnu daň z nadziskov vo výške 55 percent. OĽaNO momentálne poškuľuje po prípadných vyše 130-tich miliónoch navyše, keby štát uvalil na firmu daň aj na tento rok a pre istotu vo výške 70 percent. "Ja si myslím, že tých minimálne70 percent je spravodlivých," pokračoval Matovič. Európska komisia odporúča 30 a minister hospodárstva s ňou súhlasí. Podľa analytikov a ekonómov ide v oboch prípadoch o nešťastné nápady a riešenia. "Z ničoho nič vyrastené dane smerované na jeden podnik sú tým najhorším, čo môže byť. Neumožňuje im to robiť biznis plán a normálne podnikať," doplnil Ďurana.

Aby sa pre zmenu Slovensku chrbtom neotočili investori a firmy, ktoré dávajú prácu a plácu na rozdiel od politikov, tak dlhodobo a zatiaľ neúspešne na vládu apelujú. "Je nesmierne dôležité, aby bola predvídateľnosť pri prijímaní zákonov a aby bolo znižované a nie zvyšované daňové a odvodové zaťaženie," uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. "Ostatní investori a podnikateľské subjekty by si mali uvedomiť, že toto je veľmi nebezpečný trend," varoval Molnár. "Dnes sa priemysel nachádza asi v najťažšej situácii od 2. svetovej vojny," vyhlásil prezident APZD Alexej Beljajev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy