Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Východ zasiahli silné dažde. V obciach vylialo rieky
Zdielať na

Východ zasiahli silné dažde. V obciach vylialo rieky

SNINA/HUMENNÉ / Krajný východ zasiahli výdatné zrážky. Kritická situácia bola v obci Hostovice, kam smerovali ťažké mechanizmy. Vylial sa potok nad dedinou a museli ho prehĺbiť, aby voda nezatopila obec. V teréne sú aj zamestnanci krízového riadenia. V Kamenici nad Cirochou voda zaplavila školu.

Potok nad obcou Hostovice sa vybrežil a miesto, kde je poľná cesta, ktorá vedie do dediny. "Neregulovaný tok vody, ktorý vybrežil z potoka je 15 m od koryta rieky," povedal Peter Čopák, starosta Hostovíc. Ako ďalej dodal vedúci Odboru krízového riadenia Okresného úradu Snina Roman Gallik, najkritickejšia situácia je v obci Hostovice, na odporúčanie výjazdovej skupiny bol vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity. 

Do obce smerovali ťažké mechanizmy, ktorými sa snažili koryto potoka prehĺbiť a vodný tok vrátiť do pôvodného stavu. Zásah bol podľa starostu obce nevyhnutný. "Pokiaľ by sa toto tu nezachránilo, tak táto voda nám udrie nevieme z ktorej strany a zatopí nám dedinu," uviedol Čopák. Navyše, vlani v decembri voda podmyla tento oporný múr pod hlavnou cestou. "Tie panely sa zrútili do vody. No ale vidíme, že sa už zosunula aj ďalšia časť múru a pokračuje ten zosuv ďalej. Tak musíme nájsť na to prostriedky aby sme vydržali do jari a v jari sa musí začať s opravou celého oporného múru," konkretizoval Čopák. 

Podobné problémy so silným dažďom a stúpajúcimi hladinami majú aj ďalšie obce. "Máme nahlásené starostom obce Ubľa vybreženie toku Ubľanka," doplnil Gallik. V Kamenici nad Cirochou zatopilo miestnu školu. A nie prvýkrát. Riaditeľ ráno požiadal o pomoc dobrovoľných hasičov. "Zatápa nám kotolňu aj časť bývalej šatne. Vyučovanie prebiehalo, lebo to sú miestnosti, ktoré sú dole, čiže pivničné priestory, a voda sa hore nedostane," ozrejmil riaditeľ ZŠ Kamenica nad Cirochou Slavomír Tokár. 

Starostovia Ubľanskej a Uličskej doliny sú v telefonickom kontakte s odborom krízového riadenia a aj sami kontrolujú hladiny tokov. "Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame aj naďalej zvýšenie hladín tokov," uzavrel Gallik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy