Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister školstva upokojoval riaditeľov škôl, že peniaze na energie dostanú. Situácia je naozaj vážna
Zdielať na

Minister školstva upokojoval riaditeľov škôl, že peniaze na energie dostanú. Situácia je naozaj vážna

BRATISLAVA / Školy čakali jednoduchšie riešenie pokiaľ ide o pomoc štátu s drahými energiami. Stále sú ale na tom lepšie ako škôlky či ZUŠ patriace pod samosprávy, ktoré na schému pomoci ešte len čakajú. Poverený minister školstva oznámil aj zvýšenie prevádzkového normatívu po 20-tich rokoch, ktorý sa zvyšuje už pre tento rok.

Školy najskôr samé uhradia nedoplatky a faktúry. Až potom, keď na základe vyzbieraných dát príde balík peňazí z ministerstva financií, sa jednotlivým školám sľúbená finančná pomoc vráti na ich účty. "Úprimne sme čakali, že to bude trocha rýchlejšie, tak, ako to bolo pri malých firmách," uviedla prezidentka Združenia základných škôl Slovenska, Eva Horníková. Ak na to v tejto chvíli nemajú peniaze, mali by sa spojiť s dodávateľom. "Je vyrokované s dodávateľmi, že školy nemôžu byť sankcionované, alebo odpojené, lebo financie im budú doručené," vysvetlil minister školstva Ján Horecký.

Do patovej situácie sa dostala aj škola Janka Matúšku v Dolnom Kubíne. Dlho sa rozhodovali či zaplatiť vysoké zálohové platby. V tejto základnej škole kúria plynom. Zálohové mesačné platby im prišli viac ako desaťnásobne
vyššie oproti minulému roku. Napriek tomu vysoké platby idu zaplatiť. "My všetky zálohové faktúry uhradíme a budeme pevne veriť, že štát tak, ako sľubuje, nám ich bude kompenzovať," vyjadril sa viceprimátor Dolného Kubína, Matúš Lakoštík.

Ak by ale refundácia od štátu zaostávala, škola bude mať problém

"Škola kúri plynom, tam teda tú kompenzáciu budeme potrebovať rýchlejšie," uviedol Lakoštík. Školám ale bude po rokoch súčasne zvýšený aj prevádzkový normatív o 50 miliónov eur. "Z 216 ideme na 266. Po 20-tich rokoch bol konečne zvýšený," uviedol minister. Škôlky, ZUŠ, ale aj centrá voľného času spadajúce pod samosprávu, stále nevedia, ako bude vyzerať schéma pomoci. Napriek tomu zálohové faktúry už platiť musia. "Doteraz neboli schopní ani len povedať, ako to budú kompenzovať. Ak aj nejaká pomoc príde, najprv to musíme vykrývať z našich zdrojov," vyjadril sa Martin Chren, starosta MČ Bratislava-Ružinov. "Neviem si predstaviť, že takéto výdavky samospráva a aj zvyšné mestá a obce utiahnu," dodal primátor Starej Ľubovne, Ľuboš Tomko. 

Aj keď ministerstvo hospodárstva zatiaľ presnú schému pomoci nezverejnilo, poverený minister školstva povedal, s akou veľkou pomocou so zálohovými faktúrami by mohli počítať. "To čo je nad 99 a 199 eur za MWh plyn elektrina, tak bude táto schému poskytovať 80 percent nákladov," vysvetlil Horecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy