Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti chcú ochrániť seniorov pred podvodníkmi: V minulom roku im odovzdali takmer 2 milióny eur
Zdielať na

Policajti chcú ochrániť seniorov pred podvodníkmi: V minulom roku im odovzdali takmer 2 milióny eur

BRATISLAVA / Váš syn mal nehodu, pošlite peniaze. Chcú vás prepadnúť, peniaze vyhoďte z okna. Hoci sú tieto požiadavky nezmyselné, osamelého seniora pod nátlakom a v strese naozaj dokážu podvodníci takto oklamať. Policajti preto v spolupráci so Slovenskou poštou organizujú preventívne aktivity, aby seniorov vystríhali. V minulom roku napriek tomu slovenskí dôchodcovia podvodníkom odovzdali takmer 2 milióny eur.

Aj keď polícia v teréne robí intenzívne preventívne aktivity, podvodníkov to neodrádza. Iba za minulý rok evidujú 241 podvodných konaní, a to práve na osobách starších ako 60 rokov. Seniorov dovedna pripravili o takmer 2 milióny eur. Policajti preto pripravili viaceré preventívne aktivity, aj v spolupráci so Slovenskou poštou. Práve poštoví doručovatelia bývajú pre mnohých osamelých seniorov jediným sociálnym kontaktom.

"Kvôli tomu opakovane apelujem na to, aby ľudia nadviazali opäť sociálne kontakty, pretože človek, ktorý má sociálne kontakty, je ťažšie ovplyvniteľný," vysvetlila psychologička Katarína Murniková. Upozorňujú na najčastejšie legendy pri podvodnom konaní. Podvodníci sa v telefóne neraz vydávajú aj za kuriérov či dokonca policajtov. 78-ročná žena im v skratovej situácii z okna vyhodila tisícky eur. "Oznámili jej, že má byť v najbližších chvíľach prepadnutá a okradnutá o peniaze. Vraj ak chce svoje peniaze zachrániť, má ich všetky rýchlo dať do igelitovej tašky a vyhodiť z okna," opísala hovorkyňa KR PZ v Prešove, Jana Ligdayová. Touto aktivitou chce polícia eliminovať prípady, keď sa seniori stávajú obeťami trestných činov. Snahou podvodníkov je vyvolať u starších osôb nátlak, stres, prinútiť ich konať nerozvážne a rýchlo bez toho, aby mali čas si overiť skutočnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy